17 Ocak 2013 Perşembe

1500 Kişilik Silahlı Grup Batı Kürdistan’a Geçti

serekaniye 3
Bölgedeki ANF muhabirinin edindiği bilgilere göre, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı hareket eden bazı tugaylara bağlı bin 500 kişilik silahlı grup dün akşam saatlerinde Serêkaniyê’deki sınırı geçerek Batı Kürdistan’a geçti. 

Söz konusu grubun Serêkaniyê bölgesi üzerinden Hole bölgesine, buradan da şu anda Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri (YPG) tarafından denetime alınmış Tilhemis ve Rimelan bölgesine geçmek istedikleri öğrenildi.

RİMELAN HALKI YPG’DEN YARDIM İSTEMİŞTİ

Suriye rejiminin baskılarına tepki gösteren Rimelan halkı geçtiğimiz günlerde YPG güçlerinden yardım talebinde bulunarak, rejim güçlerinin bölgeden çıkarılmasını istemişti. Bunun üzerine müdahalede bulunan YPG, rejim güçlerinin bölgeden çıkmasını istedi. Ancak Kirzîro köyünde konuşlanmış rejim güçlerinin bölgeden çıkmayı reddetmesi üzerine YPG güçleri köyü kuşatmaya aldı. Bunun üzerine Kirzîro köyünden 25 kilometre uzakta olan Rimelan’daki rejim yanlısı silahlı gruplar saldırıya geçti.

YPG’nin sert karşılık vermesi üzerine şiddetli çatışmalar meydana geldi. Çatışmalar sonucu 1 asker ölürken, çok sayıda rejim yanlısı silahlı grup üyeleri de yaralandı. Çatışma sonucu 14 asker YPG güçlerine teslim olurken, 7 silahlı rejim yanlısı da YPG’liler tarafından esir alındı. Yaşanan çatışma ardından silahlı rejim yanlıları geri çekilmek zorunda kaldılar.

YPG güçleri, olası yeni saldırıları önlemek üzere Rimelan’ı da kuşatma altına aldı. YPG Rimelan’daki Arap aşiretlerine, bölgede gerginliğin yaşanmaması için rejimin yanlılarının oyunlarına karşı duyarlı olmalarını istedi. YPG genel komutanlı da, bölgedeki tüm halkları saldırılara karşı koruyacaklarını söyledi. YPG, “Hiç kimsenin bölgedeki Kürt ve Arap halkı arasında ortak yaşam ve barışı bozmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Rimelan’daki Zibedi, Çewala aşiretleri ile Şerabiyaların bir kısmı da YPG’ye destek vererek, bölgede gerginliğin çıkarılmasına karşı çıktı.

Kaynak: ANF 16 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder