24 Ocak 2013 Perşembe

Barzani; “Suriye Kürtleri Doğal Haklarını Talep Ediyorlar”

barza
Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Kuweyt Times gazetesine verdiği röportajda Suriye Kürtlerinin hiçbir şekilde Suriye’de iktidarı ele geçirmek gibi bir amaçlarının bulunmadığını ve doğal haklarını talep ettiklerini belirterek, Kürtlerin, Suriye halklarının kendi kaderini tayin hakkı olduğunu bildiklerini söyledi. 

Kuweyt Times gazetesine konuşan Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi ve Kuveyt arasında tarihi ilişkiler bulunduğunu belirterek; “Kürt liderler her zaman eski Irak hükümetlerinin Kuveyt’e saldırmasına karşıydılar” dedi.

Kürdistan Bölgesi ve Kuveyt arasındaki güçlü ilişkilerden söz eden Başkan Barzani; “Her iki ülke arasında birçok ortak nokta var, örneğin hem halkım hem de Kuveyt Baas rejimi tarafından asimilasyon politikaları ve zulme tabi tutuldular” dedi.

1960 yılında Irak Cumhurbaşkanı olan Ebdulkerîm Qasim tarafından Kuveyt’e karşı yapılan yanlışa Mela Mistefa Barzanî tarafından karşı durulduğunu hatırlatan Kürdistan Bölge Başkanı şöyle konuştu; “Kuveytli yöneticiler ve siyasetçilere her zaman çok yakın olduğumu hissediyorum. Her iki halkın ilişkilerinin güçlenmesi ve kenetlenmesini istiyoruz ve Kürdistan Bölgesi ve Kuveyt arasında doğrudan havayolu seferleri olacak.”

Kuweyt Times gazetesinin röportajında Barzani, Kürdistan Bölgesine yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar için iyi bir zemin hazırlandığını ve dünyadaki en iyi yabancı yatırımcılar yasasının Kürdistan Bölgesinde yürürlükte olduğunu belirtti. Barzani röportajda, Kürdistan Bölgesindeki İslami hareketler ile ilgili olarak da şunları söyledi; “Kürdistan’da birçok İslami hareket ve son istatistiklere göre halkın %16’sını oluşturuyorlar. Hiçbir engelleme ile karşılaşmadan özgür bir şekilde örgütleniyor ve yasalara saygılılar.”

Gazetenin röportajında Suriye ve batı Kürdistan’ın durumu ile ilgili açıklamalarda da bulunan Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani; “Suriye Kürtlerinin hiçbir şekilde Suriye’de iktidarı ele geçirmek gibi bir amaçları bulunmuyor ve doğal haklarını talep ediyorlar. Kürtler, Suriye halklarının kendi kaderini tayin hakkı olduğunu biliyorlar. Birleşmiş Milletler’in desteği ile Suriye halklarına yardım gönderiyoruz ve yine BM’nin desteği ile Suriye’li göçmenlere yardımlarımız sürecek. Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi-ENKS birçok kez bizden Suriye’deki soruna müdahale etmemizi istediler ancak biz bunu reddettik” diye konuştu.

Röportajda son olarak Irak’ın içinde bulunduğu sorunlara da değinen Barzani şöyle konuştu; “Irak şu an bir krizden geçiyor. Tüm siyasi kesimler Irak anayasasına bağlı olması gerekiyor ve Irak’ın öngörülemez bir kaosa sürüklenmesine izin vermemeliler. O zaman sorunlara çözüm üretebilir ve ülkeyi bu krizden kurtarabiliriz. Ayrıca Irak anayasasına bağlı kalınması talebinde bulunulan Enbar ve diğer kentlerdeki gösterilere destek veriyoruz. Hiçbir şekilde terörist grupların ve El Qaide’nin bu gösterileri kendi çıkarları doğrultusunda kullanmalarına izin vermeyeceğiz.”

Kaynak: dengeazad.com 21 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder