14 Ocak 2013 Pazartesi

Barzani: Terörist Bir Saldırı

barrrr
Paris’teki katliamı, Federe Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başta olmak üzere, YNK, Goran Hareketi ile Güneyli birçok siyasi parti kınadı. 

Federe Kürdistan Başkanlığı ve Parlamentosu adına yapılan açıklamada, katliam, terörist bir saldırı olarak tanımlanarak, 3 Kürt kadın siyasetçinin ailelerine ve yoldaşlarına başsağlığı dilendi. 

Fransız hükümetinden faillerin bulunması ve katliamın aydınlatılması istenen açıklamada, katliamın Türkiye’de Kürt sorunun çözümüne yönelik barışçıl girişim önünde engel olmaması istendi.

YNK: Aydınlatılmalı

YNK Polit büro üyesi Dr. Berham Salih de yayınladığı mesajla katliamı kınadı. Dr. Berham Salih mesajında, büyük üzüntü duyduklarını belirterek, Fransız hükümetinden olayı aydınlatmasını beklediklerini söyledi.

Güney Kürdistan’daki Kürt partileri Goran Hareketi, Yekgurtî Îslamî, Zindaniyên Siyasî, Mektebî Hîzbî Rizgariya Kurdistan, Partiya Serbixwe ya Kurdistan, Partiya Azadî û Demokrasiyê ya Kurdistan da yayınladıkları mesajlarda katliamı kınadılar.

Asuriler: Halkların kardeşliğine karşı

Katliamı kınayan Federal Almanya ve Orta Avrupa Asuri Federasyonu Eşbaşkan Şabo Akgül ise “Olay hem ülkedeki ve hem de Avrupa’daki Asuri-Süryani halkımızı derinden üzmüştür” dedi. Başta Kürt ulusal hareketi olmak üzere Anadolu ve Mezopotamya halklarına başsağlığı dileyen Akgül, “3 şehit kadın yoldaşımızın dost-akraba ve sevenlerine sabırlar diliyoruz” temennisinde bulundu. Saldırının halkların kardeşliğine yapıldığını söyledi.

Swoboda: Katiller yargılanmalı

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup lideri Hannes Swoboda yayınladığı bir açıklama ile cinayeti kınayarak, Fransız polisinden katilleri adalet önüne çıkarmasını talep etti. Swoboda açıklamasında Kürt sorununun şiddetle değil, sadece diyalogla çözülebileceğini ifade etti.

MDDP: Katliamı lanetliyoruz

Mezopotamya Demokratik Değişim Partisi de yaptığı açıklamada katliamı lanetledi. Açıklamada  “Asuri/Süryani/Keldani halkı adına; üç değerli Kürt siyasetçi kadına yapılan alçakça katliamı nefretle lanetliyoruz! Bu katliamı gerçekleştiren güçler; Sayın Öcalan’ın geliştirdiği demokratik paradigmanın perspektifine karşı olan korkularını böylesi insanlık dışı katliamlarla ifade etmeye çalışmaktalar” ifadeleri yer aldı.

Berberilerden mesaj 

Katliama bir tepki de Berberi halkından geldi. Marsilya’da faaliyet gösteren ZARİ, Amaziğ Dilini Yeniden Yaşatma Enstitüsü, AKF13 ve AKM dernekleri yas ilan ettiklerini açıkladı. ZARİ Derneği Başkanı Xaled Buyala, “Katliamı kendimize yapılmış algılıyoruz” diyerek, “Eski hükümet yetkililerinin, olayı iç infaz gibi gösterme çabasını katillerin Kürtleri ikinci kez vurma çabası olarak algılıyoruz” dedi.

IWA: Cinayetler derhal aydınlatmalı

Uluslararası Kadın İttifakı (IWA), Paris’teki saldırıyı kınayarak, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in uzun yıllardır barış, özgürlük, demokrasi için cesurca mücadele verdiğine dikkat çekti. Açıklamada Fransa hükümetinden hızlı şekilde adaleti yerine getirmesi istendi.

ÖDAH: Saldırı görüşmelere karşı

Özgür Demokratik Alevi Hareketi (ÖDAH) de Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesini kınayarak, olayı “İç infaz” olarak göstermeye çalışan hükümete yakın çevrelere tepki gösterdi. Saldırının barış görüşmelerine karşı gerçekleştiğini belirten ÖDAH’ın yazılı açıklamasında “Kürt halkının siyasal mücadelesine karşı oyunlar yürüten uluslararası güçler, katliam için ‘bu bir iç hesaplaşmadır’ diyenler katilin ta kendisidir” denildi.

Sol Parti’den AB’ye çağrı

Alman Federal Meclisi’nin Sol Partili parlamenter Heidrun Dittrich da açıklamasında, Paris’te Kürt kadın siyasetçilerin katledilmesini Almanya’da göçmenlere yönelik gerçekleşen Nazi cinayetlere benzeterek, AB’ye çağrıda bulundu. AB’nin Kürt örgütlerini ‘terörist örgütler’ listesinden çıkartmasını isteyen Dittrich, “Bu olay faşizme karşı mücadelenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

Kaynak: yeniozgurpolitika.org 14 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder