31 Ocak 2013 Perşembe

Yardımları toplayıp sınıra yığılacağız!..

sınıra yardım
Rojava’ya yönelik Türkiye destekli silahlı grupların katliamları konusunda Türkiye’ye ‘kışkırtmayı bırak’ uyarısı yapan Kışanak, hükümete ‘ambargoyu kaldır’ çağrısı yaptı. 

‘Eğer olmuyorsa biz yardımları toplayıp Rojava Kürdistan sınırına yığılacağız’ dedi 

ERMENİ KADINLAR, İŞÇİLER, CHP VE IRKÇILIK

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında; işçi haklarından madenci ölümlerine, Ermeni kadınlarına saldırılardan CHP’lilerin ırkçı sözlerine, Rojava’ya ambargodan saldırılara, Paris katliamının aydınlatılmasına kadar bir çok konuya değindi.

TÜRKİYE ÇETELERİ DOĞRUDAN DESTEKLİYOR

“Hükümetin, Türkiye’nin Rojava Kürtlerine ilişkin politikaları çok daha vahim. Kışkırtıcı ve tehlikeli.” diyen Kışanak, “Rojava’da Esad güçleri yok. Türkiye doğrudan Kürtlere karşı savaşan çetelere destek veriyor. Serêkaniyê’deki saldırıların kaynağı Türkiye” dedi.

Yardımlarımızı alıp sınıra yığılacağız!..

Partisinin Grup toplantısında konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Suriye’deki gelişmelere dikkat çeken Kışanak, AKP’nin Suriye’deki çetelere destek verdiğini ve bu desteğin halkların geleceği açısından tehlikeli olacağını vurguladı. 

Kışanak şöyle konuştu: “Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere ilişkin politikaları çok daha vahim. Kışkırtıcı ve tehlikeli. Ceylanpınar’ın karşı tarafında Serêkaniyê var. Aslında Ceylanpınar’ın da adı Serêkaniyê’dir. Suni bir sınır var arada. Fakat son birkaç aydır Türkiye’den gönderilen silahlı gruplarla çatışmalar çıkıyor. Bu silahlı çete grupları Ceylanpınar’dan geçirilip Kürtlere karşı savaştırılmaya teşvik ediliyor. Serêkaniyê’de Halk Meclisi var, YPG var, Kürtler var, Araplar var. Serêkaniyê’de şu anki çatışmaların tek kaynağı Ceylanpınar üzerinden götürülen silahlı çetelerdir.”

‘Çetelere hastane…’

“AKP hükümeti çok tehlikeli oynuyor” diyen Kışanak, “Çıkacak bir savaşta bizim sizin evlatlarınız ölecektir. Türkiye halklarının bunda bir çıkarı yoktur. AKP’nin bu politikası karşısında herkes durmalıdır. Hükümetin izlediği Kürt karşıtı politikanın bir vesilesini bulup acaba Türkiye’yi de müdahil edebilir miyim politikasını görüyoruz. Artık Ceylanpınar halkının yaşadıkları hiçbir şekilde kabul edilemez duruma gelmiştir. Havan mermileri, kurşunlar Ceylanpınarlıların evlerine isabet ediyor. Son saldırılarda Ceylanpınar’da 6 kişi yaralanmıştır. Ceylanpınar Devlet Hastanesi de bu çetelere tahsis edilmiştir, sivil yurttaşlara kapatılıyor. Türkiye halkının bunu sorgulaması gerekiyor” dedi.

Kapılar yardıma kapalı

Rojava’yı Gazze’ye benzeten Kışanak, “Rojava’da halk Gazze gibi ambargo altında. Türkiye’nin tam 12 sınır kapısı var Suriye ile. Tamamı insani yardıma kapalıdır, çeteci gruplara açıktır. Açıkça Gazze’deki ablukanın bir benzerini yaşıyor Rojava. Çetelere her türlü silah gidiyor; ama Serêkaniyê’ye Rojava’ya, insani yardım gitmiyor. Gelip buradan bir torba un, bebek maması almasına izin verilmiyor” dedi.

Şimdiye kadar konuşarak sorunu çözmeye çalıştıklarının altını çizen Kışanak, “Bu konuda sonuç almazsak Halk İnisiyatifi olarak, halk olarak yardımları toplayıp o sınır kapılarına dayanacağız. Bu ambargo derhal kaldırılmalı. Hiçbir yetkili bu 7 kentte bir torba un gönderdik diyemez. Diğer bölgelere her şeyi gönderiyorlar; ama bu halkı cezalandırıyorlar. Eğer Esad karşıtıysanız ambargoyu kaldıracaksınız” ifadesinde bulundu. 3 Şubat’ta Wêranşar’da (Viranşehir) yapılacak dayanışma mitingine de değinen Kışanak, herkesin mitinge katılması gerektiğini belirtti. Medyaya ve STK’lere de çağrıda bulunan Kışanak, Serê Kanî’ye (Ceylanpınar) heyet gönderilmesini istedi.

Ölüm pahasına büyüme olmaz

Kışanak’ın gündeminde işçilerin sorunları ve iş cinayetleri de vardı. Hey Tekstil işçilerinin direnişine dikkat çeken Kışanak, 420 işçinin işten çıkarıldığını, ve kıdem tazminatlarının verilmediğini ifade etti. “İş cinayetleri konusunda dünya birincisiyiz” diyen Kışanak, madencilik sektörünün en önemli can kayıplarının olduğu alanlardan biri olduğunu söyledi ve hükümetin ekonomi politikalarına tepki gösterdi.

‘Açıkça ırkçılıktır’

Konuşmasında CHP’li Güler’in sözlerine tepki göstererek devam eden Kışanak, “Irkçı, ayrımcı aymaz bir cümle kurmuştur. Açıkça söylüyoruz bu cümlenin kendisi ırkçılıktır. Bu ayrımcı ırkçı zihniyetle yüzleşmek gerekir. Bu zihniyetin, faturasını herkes ödüyor. Bugün CHP’liyi eleştirenler aynı şekilde Anayasa Komisyonu’nda eşit haklar istendiğinde evet demiyorlar. Bu nedenle AKP de kendi politikalarını gözden geçirmelidir.”

‘Saldırılar sistematiktir’

Samatya’daki Ermeni kadınlara yönelik saldırılara dikkat çeken Kışanak, “Bu saldırılar sistematik ve oluş biçimlerine bakıldığında nefret duygularıyla yapılan saldırılar olduğu ortaya çıkmıştır. Bu ülkede Ermenilerin nasıl bu coğrafyadan silinmeye çalışıldığını, nasıl katliamlara uğradıklarını, Türkiye’nin yakın geçmişinin kanayan yarası olduğunu biliyoruz. Bu cinayetler bu ülke için bir utançtır” dedi.

Kaynak: ozgur-gundem.com – 30 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder