24 Ocak 2013 Perşembe

Belçika İle Türkiye Arasında Anti-Kürt Anlaşması

anlaşma
Ankara ile Brüksel arasında adli işbirliği alanında iki anlaşma imzalandı. Türkiye bu anlaşmalarla, Kürt hareketi ve Türkiye sol hareketi yöneticilerinin iadelerini umuyor.

La Libre Belgique gazetesine göre bu anlaşma özellikle KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ile Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal’ı hedef alıyor. Her ikisi de Türkiye tarafından PKK’li olmakla suçlanıyor.

Anlaşma Brüksel’daki Egmont Sarayı’nda imzalandı. Bunlardan biri Adalet Bakanı Annemie Turtelboom ile, diğeri de İçişleri Bakanı Joëlle Milquet ile imzalandı. Amacın, Belçika ile Türk polisleri arasında “terörizm”, “organize suçlar”, “organ trafiği”, “uyuşturucu trafiği” ve “kara para aklama” alanlarında işbirliğini hızlandırmak olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada bunun da “ulusal ve uluslararası zorunluluklara tam saygı” temelinde yapılacağı vurgusu yer aldı.

Gazete, bu anlaşmada Türkiye’yi esas olarak ilgilendirenin “terörizme karşı mücadele” olduğunu kaydetti. Türk Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bakanlıklar arasında ilişkin noktaları, çalışma grupları oluşturulacağını söylerken, “özellikle mahkum değişimi, suçluların iadesi ve takibi, yargılanması konularına daha netlik” kazandırdıklarını söyledi.

Ancak işlerin Türkiye’nin istediği kadar basit olmadığını kaydeden gazete, diasporadaki Kürt yöneticilerin uzun yıllardı Belçika’da yaşadığını ve siyasi statülerinin olduğunu ve Brüksel ile Avrupa Parlamentosu nezdinde lobi çalışması yürüttüğünü belirti. Gazete buna BDP Avrupa temsilcisi Eyyüp Doru örneğini gösteriyor.

Doru, “Türkiye İnterpol’ü kullanıyor ve kendisini ifade eden tüm Kürt yöneticiler üzerinde baskı oluşturuyor” dedi. Türkiye’nin kendisi için de 2007 yılında İnterpol’e başvurduğunu kaydeden Doru, “Oysa ben 80′li yıllardan beri Avrupa’da yaşıyorum. En son geçen yıl Münih’te tutuklandım. Beni Türkiye’nin Alman adaletine kanıtları sunması için tanınan maksimum süre olan 40 gün boyunca cezaevinde tuttular. Türkiye kanıt sunmadı.” diye belirtti.

Belçika’da Kürt yöneticileri savunan avukatlar ise bunun Kürt toplumunu kriminalize etme amaçlı olduğunu belirtti.

Kaynak: bestanuce.org 23 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder