23 Ocak 2013 Çarşamba

Herkes Bu Mesajı İyi Okusun! Kürdistan’da Barış Özlemi

amd
Kürdistan’ın kalbi Amed, güneşin yoldaşlarını mahşeri kalabalıkla uğurladı: Paris komplosu yenilecek. Kürtler Öcalan’ın arkasında onurlu barışa hazır, hükümet ve diğerleri hazır mı?

Özgür Kürt kadınlarına görkemli uğurlama: Paris Komplosu yenilecek

Paris’te 9 Ocak’ta katledilen Kürt kadın siyasetçileri PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi aktivisti Leyla Şaylemez, Amed’de yüzbinlerce kişinin katıldığı cenaze töreni ile uğurlandı. Törende yüzbinler sloganlarla Amed semalarını inletti. Kadınlar yası temsil eden siyah kıyafetler giydi ve umudu sembolize eden beyaz tülbentler taktı.

Törene, BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş, DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, tüm BDP’li milletvekilleri, HDK, HDP, çok sayıda sivil toplum örgütü, Türkiye ve yurtdışından gelen sol parti temsilcileri, aydınlar, gazeteciler, meslek örgütleri de katıldı.

Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğraflarının bulunduğu “Savaşan özgürleşir, özgürleşen güzelleşir, güzelleşen sevilir” pankartının açıldığı alanda yüzbinler, “Hepimiz Sakine’yiz”, “Hepimiz Leyla’yız”, “Hepimiz Fidan’ız” dövizlerini taşıdı. 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının bulunduğu “Roboski’de, Paris’te, acıyı öfkeye, öfkeyi zafere çevireceğiz” pankartının açıldığı alanda, Licê’de çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG Askeri Konsey Üyesi Ertem Karabulut’un fotoğrafları da taşındı. Üç Kürt kadın siyasetçinin cenazelerini kadınlar omuzlarında taşıyarak hazırlanan platformlara koydu. Kadınlar, tabutların etrafında çember oluşturdu. Yüzbinlerce kişi hep bir ağızdan “Şehîd namirin” ve “Güneşin yoldaşları ölümsüzdür” sloganlarını attı. Sık sık “Berîtana min” ve “Sê jinên azad” şarkılarının yükseldiği alanda, duygulu anlar yaşandı.

Onbinler taşıdı

Kentte cenaze töreni nedeniyle esnafın tümü kepenk kapatırken, okullar boykot edildi. Cenaze yürüyüş güzergahında bulunan evlerden çıkan yurttaşlar da slogan ve zılgıtlarla yürüyüşe dahil oldu. Hastane önünde onbinlerce kişi, “Hepimiz Sakine’yiz”, “Hepimiz Leyla’yız”, “Hepimiz Fidan’ız” dövizlerini taşıdı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de hastanenin önüne geldi. Hastane önündeki kitlenin güvenliğini kadınlar sağlarken, görevli kadınların tümü siyah önlük giydi. Törene katılanlar, yakalarına yaşamını yitiren Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğraflarını taktı. Cansız, Fidan ve Şaylemez’in cenazeleri, kadınlar tarafından sloganlarla hastaneden alınarak, cenaze araçlarına bindirildi. Kırmızı karanfil ve güllerle bezenen cenaze araçlarındaki tabutlar, PKK bayraklarına sarıldı. Onbinlerce kişi cenazelerle beraber hastaneden Nükhet Coşkun caddesi üzerinden Batıkent Meydanı’na doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Sabahın erken saatlerinden itibaren hastane önüne gelen çok sayıda ulusal ve uluslararası medya kuruluşu da yürüyüşü takip etti.

Yurttaşlar, Amed’in dört bir tarafından tören alanına akın etti. Koşuyolu Parkı’nda kitlenin göremeyeceği şekilde konumlanan çok sayıda TOMA aracı ve çevik kuvvet polisi de hazır bekletildi. AKP il ve ilçe binaları önündeki yoğun önlemler dikkat çekti. Polis helikopterleri de meydan üzerinde sürekli uçuş yaptı. Cenaze araçlarıyla yürüyen yüzbinler, cenaze töreninin yapılacağı Batıkent Meydanı’na ulaştı. Alanda bekleyenler ise, cenazeleri “Güneşin yoldaşları ölümsüzdür” ve “Şehîd namirin” sloganları ile karşıladı.

Bölge’de hayat durdu

Amed’de düzenlenecek cenaze töreni öncesi Bölge’de hayat durdu. Kepenklerin açılmadığı Bölge’de, yurttaşlar cenaze törenine katılmak için Amed’e akın etti. Êlîh (Batman), Silopya (Silopi), Cizîr (Cizre), Erxenî (Ergani), Hêne (Hani), Derîk, Farqîn (Silvan), Nisêbîn (Nusaybin), Colemêrg (Hakkari), Gever (Yüksekova), Şemzînan (Şemdinli), Kop (Bulanık), Milazgîr (Malazgirt), Bazîd (Doğubayazıt), Gîyadin (Diyadin) ve Îdir (Iğdır) başta olmak üzere çok sayıda il, ilçe ve beldede kepenkler açılmazken, öğrenciler okulu boykot etti, şoförler ise kontak kapattı.

Cenazeler zılgıtlarla uğurlandı

Konuşmaların ardından kadınlar cenazeleri omuzlayarak, cenaze araçlarına yerleştirdi. Cenazeler “Şehîd namirin” sloganlarıyla Dersim, Mersin ve Gurgum’un (Maraş) Elbîstan ilçesine uğurlandı. Kitle de cenaze konvoyuyla yürüdü. Dersim’e gidecek konvoy Altındağ Tesisleri’nde orada bekledikten sonra Dersim’e hareket etti. Mersin ve Elbîstan’a gidecek cenazeler ise Doğu Petrol’de bekledikten sonra uğurlandı. Kitle cenazeleri türküler, sloganlar, zılgıtlar, zafer işaretleri ile uğurladı. Dersim, Mersin ve Gurgum ise bugün yapılacak törenler için cenazeleri karşılamak üzere hazır bekliyor.

Yoldaşlarının başında sabahladılar

Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin cenazeleri, önceki gün akşam saatlerinde Amed’e ulaştı. Cenazeleri karşılamak için Diyarbakır Havaalanı’nda toplanan onbinlerce kişi, zılgıtlar ve sloganlarla 3 karanfili bağırlarına bastı. Havalimanı caddesinden, Kuruçeşme Kavşağı ve Gürsel caddesi üzerinden Özel Bağlar Hastanesi’ne getirilen cenazeler, caddelere, sokaklara, binaların balkonlarına çıkan kadın, çocuk, yaşlı genç onbinlerce Amedli tarafından zılgıt, zafer işareti, mumlar ve sloganlarla selamlandı. Hastanenin önüne getirilen güneşin yoldaşlarını burada da binlerce kişi karşıladı. Cenazeler hastane morguna alınırken, kadınlar mumlar yakarak, hastane bahçesinde yoldaşları için sabaha kadar nöbet tuttu.

Kaynak: ozgur-gundem.com 18 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder