31 Ocak 2013 Perşembe

Türkiye Barzani’nin Arabulucu Olmasında Israrcı

pkk-ile-subatta-3-gorusme
PKK ile Avrupa’da doğrudan görüşmek yerine Kuzey Irak üzerinden görüşmeler sürdürmeyi tasarlayan MİT, Barzani’nin aracılık yapmasında ısrarcı. 

PKK yönetimi ise Barzani’nin öne çıkmasını istemiyor. Şubat ayında PKK ile üç görüşme yapılabileceği iddia ediliyor 

MİT yetkililerinin ve BDP’lilerin İmralı’da Abdullah Öcalan’la yaptığı görüşmelerden sonra kamuoyu bir yandan yapılacak yeni görüşmelere, diğer yandan izlenecek yol haritasına odaklanırken, Türkiye dışında yeni bir müzakere sürecinin başladığı iddiaları kulislere yansıdı. 

PKK’nın silah bırakması amacıyla başlatılacak müzakerelerin Oslo’da olduğu gibi üçüncü bir gözetiminden çok Kuzey Irak’ta, Mesut Barzani aracılığıyla yürütülmesinin daha sağlıklı olacağının düşünüldüğü bildirildi.

Erbil Süleymaniye

Bu kapsamda MİT son dönemlerde Kuzey Irak’ın Erbil kentinde faaliyetlerini üst düzeye çıkardı. Biri Barzani’nin sarayının da bulunduğu Selahaddin kentinde olmak üzere 6 irtibat bürosu bulunan MİT’in tüm büroları bu süreçte aktif görev aldı.

Kuzey Irak’taki Kürt kaynakları, MİT’in görüşmelerin Erbil’de Barzani’nin arabuluculuğunda yapılmasında ısrar ettiği, bu kapsamda örgüte bu yönde teklif götürüldüğü, ancak örgüt yönetiminin Süleymaniye seçeneğinde ısrar etmesi nedeniyle beklenen görüşmelerin geçici olarak ertelendiğini ileri sürdü.

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, görüşmelerin Erbil’de yapılması için 9 aydan bu yana PKK’ya baskı yapılıyor.

Bu kapsamda Barzani’nin görüşmelerin Erbil’de yapılması konusunda bir süre önce açıklama yaptığı ve ardından örgüt yönetimine bu kapsamda mesaj gönderdiği biliniyor.

Ancak örgüt yönetimi, çözüm sürecinde Barzani’ye önemli rol biçilmesini istemiyor. Bu nedenle Süleymaniye seçeneğini dillendiriyor.

Geçtiğimiz ay BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Süleymaniye’ye giderek KYB’nin Celal Talabani’den sonra gelen ikinci etkili ismi Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali ile görüşme yapması BDP’nin de Süleymaniye seçeneğine sıcak yaklaştığı yorumlarına yol açtı.

‘Keşke süreçte olsaydı’

İddiaya göre, Almanya’da tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi Almanya’da ziyaret eden Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün, Talabani’nin eşi Hero Talabani’yi Türkiye’ye davet ettiği ve İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirildiği bildirildi.

Görüşmede Öcalan’ın geçmiş olsun dileği iletilerek, “keşke bu sürecin içinde olsaydı” mesajının aktarıldığı öğrenildi.

Hero Talabani’ye Öcalan-Türk görüşmesinin detayları hakkında da bilgi verildiği ileri sürüldü. Görüşmenin detaylarının kağıda döküldüğü ve 18 sayfayı bulan detayların Talabani’ye aktarıldığı ifade edildi.

Hero Talabani’nin de sürece yönelik görüşmelerin Süleymaniye’de olmasını arzuladıkları yönünde görüş aktarıp “Evimiz görüşmelere açık” dediği ifade edildi.

Gazetecilerle görüşecek

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, örgütün silah bırakması yönünde Şubat ayında üç görüşme yapılması bekleniyor.

İlk görüşmenin yakın zamanda yapılacağı ifade ediliyor. Görüşmelerle ilgili MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın özel bir birim oluşturduğu, bu birimin Erbil-Ankara hattında görüşme trafiğini yöneteceği belirtiliyor. MİT Müsteşarlığı’nın Şubat ayında gazetecilerle görüşüp sürece ilişkin görüşlerine başvurabileceği de belirtiliyor.

Kaynak: Milliyet – 30 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder