15 Ocak 2013 Salı

Suriye ve Kürdistan Halkının Dramı

rojova
İnsani değerlerin ayaklar altına alındığı, siyasi hesaplar uğruna her türlü değerin istismar edildiği alanlardan biri de Suriye topraklarıdır.

İnsani değerlerin ayaklar altına alındığı, siyasi hesaplar uğruna her türlü değerin istismar edildiği alanlardan biri de Suriye topraklarıdır.

Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Katar ve ABD’nin taraf olduğu bu kirli savaşın mağduru Müslim, Gayrimüslim, Arabı, Süryanisi, Kürdü, Alevi-Nusayri ve Sünnisiyle, bir bütün olarak Suriye halkıdır.

Ölen ve öldürenin, muhalif ve rejim safındaki kişilerin sinesi kinle dolmuş, elleri kanla kirlenmiş, ülke bir bütün olarak harabeye dönmüştür. Müzakere, uzlaşma, paylaşma, ortaklaşma ve böylece ülkeyi daha da ileri götürme, adalet ve özgürlük temelinde bir devlete, topluma dönüşme fırsatı hedeflenmedi veya buna izin verilmedi.

Yaşanan haliyle bir dram olan durumun daha da kötüleşeceği, mağduriyetlerin büyüyeceği açıktır. On binlerce Suriyeli mülteci Cizre-Hatay hattı-sınırı boyunca Türkiye ve Türkiye Kürdistan’ına geçmiş, büyük kısmı çadırlarda nispeten olumlu şartlarda yaşarken, on binlercesi göçmen statüsüne alınmamış, denetlenemeyen ortamlarda, her türlü istismara açık, sefalet, açlık ve uygun olmayan fiziki ortamlarda hayatını idame ettirmeye çalışmaktadır.

Ceylanpınar, Kızıltepe, Nusaybin ve çevresinde binlerce mülteci bu bahsettiğimiz olumsuz şartlarda yaşamaktadır. Kamp dışında sürünen ve durumları hiç de iç açıcı olmayan bu insanların kahir ekseriyeti Suriye Kürdistan’ından ve Suriye’den gelme Kürtlerdir.

Bu noktada Türkiye Kürdistan’ı ve bilumum Türkiye kamuoyunun sorumluluk duyma, duyarlılığı gereklidir. Maalesef bu konuda Türkiye kamuoyu yarı yarıya bölünmüştür. AKP ve ona yakın duran İslami kesimler Suriye muhalefetini desteklerken, CHP, MHP, Kemalistler, bir kısım İslamcılar ise Esad’ı desteklemektedirler.

Türkiye Kürdistan ile Suriye’nin Kürdistan Bölgesi’nde hatırı sayılır bir kitle desteğine ve yerelde iktidar olan PKK’nin (BDP-DTK –KCK üzerinden, Suriye Kürdistan’ında PYD) net olmayan tavrı ve Türkiye’ye karşı verdiği savaşta İran ve Suriye Rejiminden gördüğü olumlu anlayış nedeniyle Suriye Kürdistan’ı halkına hem Türkiye hem de Güney Kürdistan kapıları kapanmış bulunmaktadır.

Suriye Kürtlerinin Üst oluşumu olan “Desteya Bilind / Yüksek Heyet”in yarısı PYD’den, diğer yarısı da Kürt Muhalefetinden oluşmaktadır. Heyetin çabalarına rağmen Türkiye, ABD ve Özgür-Güney Kürdistan hükümeti PYD’nin iktidar olduğunu ve PKK’nin denetiminde hareket ettiğini ileri sürerek fiili bir ambargo uygulamaktadırlar.

Bu noktada DTK ve BDP’nin kafası karışıktır. Askeri ve siyasi vasiyet ellerini kollarını bağlamış bulunmaktadır. Buna bir de ideolojik körlük eklenince Türkiye Kürdistan Bölgesine sığınan on binlerce Kürd’ün dramına seyirci kalmaktadırlar.

Suriye Kürtleri ve Halkıyla Dayanışma Komitesi” 2011 yılında kuruldu ve BDP-DTK da bunun içindeydi. Sonrasında DTK-BDP bu komiteden çekildi. Haliyle Suriyeli ve Suriye Kürdistan’ından gelen mültecilere fiili yardım yapılamadı. Çünkü Kuzey Kürdistan’daki kurumlar, Belediyeler BDP’ye rağmen yardımda isteksiz davranmaktadırlar.  Bu durumda İslami kesimin denetimindeki bazı dernekler eliyle yardımlar yapılmakta, bu da yetersiz kalmaktadır. Hükümet ise çadır kentlere ve kaymakamlıklar vasıtasıyla çadır kent dışındakilere yardım yapmaktadır ki buna rağmen olumsuzluklar devam etmektedir.

Bir ay önce DTK-BDP’nin öncülüğünde “Batı Kürdistan’a Yardım-Dayanışma Platformu” kuruldu. Hem eski hem de yeni oluşumda bir dönem TEVKURD, sonrasında da Kürdistan İslami (AZADÎ) İnisiyatifi adına katıldım. Defalarca Nusaybin, Ceylanpınar, Kızıltepe hattında inceleme ve istişarelerde bulunduk. Maalesef BDP’nin merkez düzeyindeki duyarsızlığı yereldeki BDP’li teşkilat ve Belediyelerin çaresizliğine dönüşmekte ve yardım ellerini bu mağdur kardeşlerine uzatmakta çekingen davranmaktadırlar.

BD-DTK’nın Suriye Kürdistan’ına yardım yapma kararı ise Türkiye Hükümetinin resmi engeline takılmaktadır. Böylece iki yılın heba edilmesi, kışın ortasında Kürt olarak, Müslüman olarak, İnsan olarak hep beraber bir mahcubiyeti yaşamaktayız. Şüpheniz olmasın ki bu yanlış ve tutarsız siyasetin bedelini PKK, BDP ve Kürtler olarak ödeyeceğiz. Umarım faturası ağır olmaz.

*Sıdkı ZİLAN

Kaynak: haberdiyarbakir.com 15 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder