24 Ocak 2013 Perşembe

AKP, PKK ve Barzani Üçgenindeki Açılım Ortaklığı

petrol
Türk-Kürt kardeşliği görüntüsüyle perdelenen açılımın ana kaynağı, Kerkük-Musul petrollerinin AKP-PKK-Barzani üçgeninde pazarlanması oldu. 

Açılım ortaklığının ayrıntılarınıysa Irak’ın kuzeyinde operasyon yürüten Genel Enerji’nin 2012 yılı değerlendirmesi ortaya koydu. Buna göre Öcalan’la görüşmelerle eşzamanlı olarak Irak’tan kaçak petrol ticareti tavan yaptı. Şirket 2013 yılında ticaretin daha da büyüyeceğini duyurdu.

AKP-PKK-Barzani üçgenindeki açılım ortaklığı Genel Enerji’nin 2012 bilançosuna yansıdı. Buna göre Öcalan’la yapılan açılım pazarlıklarıyla eşzamanlı olarak Irak’tan kaçak petrol ticareti tavan yaptı.

Genel Enerji Irak’ın kuzeyinde petrol yatırımı yapan en büyük Türk şirketlerinden biri. Bu haliyle Barzani himayesindeki petrol ticaretinin boyutlarını ortaya koyan kritik gösterge durumunda.

Şirket 2012 yılı bilançosunda 7 ocak itibariyle Barzani’den petrol ihracat iznini aldıklarını belirtti. Irak’ın merkezi yönetimiyse bu yasadışı ticarete sert tepki gösterdi. Buna karşın şirket, AKP’nin denetiminde tankerlerle petrol ticaretine başladı.

Aynı anda Türkiye’de de açılım trafiği hızlandı. Genel enerji’nin patronu Tony Hayward’sa son süreçten beklentilerini işte bu sözlerle anlattı.

Kuzey Irak’ın en büyük bağımsız operatörü olarak bölgedeki siyasi gelişmelerin de iyileşmesiyle birlikte daha geniş bir ihraç pazarına ulaşmayı bekliyoruz.

Şirket Öcalan-AKP görüşmelerinin yoğunlaşmasıyla birlikte günlük petrol üretimini 44 bin 500 varil’e çıkardı, bu büyümenin 2013 yılında da katlanarak süreceği belirtildi.

Kaynak: ulusalkanal.com.tr 19.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder