16 Ocak 2013 Çarşamba

Paris’ten Diyarbakır’a Uğurlama

fransa2
Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin uğurlama törenine binlerce kişi katıldı. Slogan ve gözyaşları arasında cenazelerin getirildiği salona saatlerce ziyaretçiler akın etti.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak’ta Kürdistan Enformasyon Merkezi’nde infaz edilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile gençlik hareketi üyesi Leyla Söylemez’in cenazelerinin getirildiği Villiers-le-Bel banliyösünde bulunan Place de Villiers salonuna akın eden binlerce kişinin ziyareti saatler sürdü.

Hüzün, gözyaşı ve öfkenin bir saniye bile dinmediği salonda zaman zaman yükselen ağıtlar duygu seline neden oldu. Kitle yoğunluğundan dolayı yurttaşlar başlangıçta belli sayılarla salona alınarak vedalaşma töreni yapılırken, daha sonra salonda oluşturulan koridor içerisinde saat 15.00′e kadar sürekli ziyaretçi akını oldu. Uğurlamaya katılanların bir kısmı salonun yan tarafındaki boş alanda toplanarak sloganlar atarken, soğuk havadan dolayı Keldaniler bir salon daha açarak kitleye yer verdi.

Sahnenin ortasında bulunan Sakine Cansız’ın sağına ve soluna Fidan Doğan ile Leyla Söylemez’in tabutları bırakılırken tabutların önüne ise çiçekler bırakıldı. Salonda mumlar yakıldı çelenkler bırakıldı. Cenazelerin arkasında PKK, Kongra-Gel, KNK, TJKE (Avrupa Kürt Kadın Hareketi), Komalên Ciwan adına yapılmış çelenkler yer aldı. Avrupa Kürt Demokratik Toplum Hareketi (CDK), Fransa’daki Tamil toplumu, Ezidi Dernekleri Federasyonu (FKE), Kürdistan İslami Toplumu Federasyonu (FCİK), Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA) da salona çelenk bıraktı.

Uğurlama törenine başta MLKP olmak üzere Türkiyeli sol örgütler, Ermeni, Asuri-Keldani ve Tamil toplumu temsilcileri, Avrupa Konseyi Yerel Yönetimleri Fransız delegasyonu, Fransa Komünist Partisi, Irkçılığa Karşı Hakların Dostluğu Derneği (MRAP), çok sayıda Fransız sivil toplum örgütünün yer aldığı Kürdistan Dayanışma Koordinasyonu, Avrupa parlamenteri Marie-Christine Vergiat, Komünist Parti’den Joelle Dutto, Sylvie Jan, Sosyalist Parti’den Sarcelles Belediye Başkanı François Pupponi ve daha birçok Kürt dostu katılarak mesajlar sundu.

Avrupa Sol Partisi: Onların mücadelesi insanlığın mücadelesidir

Avrupa Sol Partisi Başkanı ve Fransa Komünist Partisi Başkanı Pierre Leaurent da taziyeye bir yazılı bir mesaj yolladı. Mesajda özetle şunlar ifade edildi: “Avrupa Solu’nun kadın hareketi militanları ve özellikle de özgürlük için, demokrasi ve Kürtlerin hakları için hayatları pahasına mücadele eden tüm kadınlarla olan dayanışmasından emin olun. Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir. İnsanlığın mücadelesidir. 

Fransa ve AB ülkeleri Kürtleri ve topraklarında bulunan kültürel derneklerini korumalı. Nereden gelirse gelsin, şiddet durmalı. Fransa, kendi topraklarındaki Erdoğan’ın baskı, gözaltı ve tutuklama politikasına son vermeli. Biz (eski İçişleri Bakanı) Claude Gueant’ın 6 Ekim 2011′de Türkiye ile imzaladığı işbirliği anlaşmasının iptalini isteyeceğiz. Öcalan’ın özgürlüğü ve PKK’nin Interpol’un terörist örgütler listesinden çıkarılması meşru talebini destekleyeceğiz.”

Cenazeler saat 15.05′te yeniden omuzlara alınırken, “Şehîd namirin” sloganları salondan ve salonun dışındaki kalabalık kitle arasından yükseldi. Uğurlama sırasında fenalık geçirenler de olurken, cenazeler gözyaşları arasında araca bindirildi. Havaalanına götürülecek olan cenazeler, yarın Diyarbakır’a doğru yola çıkacak.

Kaynak: yuksekovahaber.com 16 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder