17 Ocak 2013 Perşembe

Amed’de Görkemli Karşılama

amed
Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak günü katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin cenazeleri Diyarbakır’a getirildi. 7’den 70’e genç, yaşlı, çocuk 30 bini aşkın Diyarbakırlı, bu gece Amed’de misafir olacak şehitlerini “Güneşin yoldaşları ölümsüzdür” sloganları ile karşıladı. Cenazeler kadınların omuzları üzerinde morga taşındı. 

Fransa’nın başkenti Paris’te Kürdistan Enformasyon Merkezi’nde 9 Ocak günü infaz edilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ile gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in cenazeleri Diyarbakır’a ulaştı.

Charles de Gaulle havaalanında İstanbul’a giden uçakla yola çıkarılan ve İstanbul Yeşilköy Havaalanı’ndan Diyarbakır’a uğurlanan 3 Kürt kadın siyasetçinin cenazeleri, BDP milletvekili Nazmi Gür, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile ESP’li heyet, aydın ve sanatçılar eşliğinde Diyarbakır’a getirildi.

Cenazelerin İstanbul’dan uğurlanmasının ardından Diyarbakır Havaalanı’na binler akın etmeye başlarken polis havaalanını abluka altına alarak içeri girişleri yasakladı. Demokratik Özgür Kadın Hareketi ve Barış Anneleri İnisiyatifi ise dışarıdan gelebilecek provakasyonlara karşı güvenliği sağladı. Cenazeleri taşıyan uçağın havaalanına iniş yapmasının ardından aralarında BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün de bulundu 10 kadın içeri girerek cenazeleri araçlara taşıdı.

Diyarbakır Havaalanı’nda BDP’li vekillerin de aralarında bulunduğu 20 bin kişi tarafından karşılanan Cansız, Doğan ve Şaylemez’in cenazeleri “Şehit namırın”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Güneşin yoldaşları ölümsüzdür”, “Barışa uzanan eller kırılsın” sloganları, zılgıtlar, mumlar ve marşlar eşliğinde cenaze araçları ile Özel Bağlar Hastanesi Morgu’na getirilmek üzere yola çıktı.

Yürüyüşte, üç Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafının bulunduğu “Üç yoldaşımız ölümsüzdür”, “Ben haklı bir davanın militanı ve kadını olarak ah demeye utandım” yazılı pankartlar ile katledilen kadın siyasetçilerin fotoğrafları taşındı. Bağlar Dörtyol’a ulaşan kitle buradaki katılımla 30 bini aşarken yürüyüşe katılamayan halk ise balkonlarından ve pencerelerinden şehitlerini gözyaşları içinde karşıladı.

Cenazeler, Özel Bağlar Hastanesi önünde yine kitlesel olarak karşılanırken hastane önünde izdiham yaşandı. Bu gece Amed’de misafir olan üç Kürt kadın siyasetçinin sarı, kırmızı, yeşil flamalarla sarılı tabutları kadınların ellerinde mumlarla oluşturdukları koridordan yine kadınların omuzları üzerinde morga taşındı. Cenazelerin morga taşınmasının ardından kitle dağılırken, aralarında BDP’li vekillerinde bulunduğu DÖKH’lü kadınlar bu gece hastane önünde nöbet tutacak.

Cenazeler sabah saat 09.00’da Özel Bağlar Hastanesi Morgu’ndan alınacak ardından saat 11.00’da Batıkent Meydanı’nda Cansız, Doğan ve Şaylemez için tören düzenlenecek.

Kaynak: Anf 17 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder