24 Ocak 2013 Perşembe

Rojava’ya Saldırıyı Devlet Ve Çeteci El-Beşir Planladı

rojava
İki gün önce Serêkaniyê’de (Resulayn) silahlı grupların YPG güçlerine saldırmasıyla başlayan çatışmalarda yer alan silahlı çete grubunun lideri olduğu ileri sürülen Nevaf el-Beşir’in bir ay önce Riha’da (Urfa) bir toplantıya katıldığı ortaya çıktı. 

Baas rejiminin Suriye Parlamentosu Deyr-i Zor milletvekili Nevaf el-Beşir, rejim yanlısı açıklamalar yaptıktan sonra Türkiye’ye kaçarak, muhaliflere katıldığını ilan etmişti.

Talimat Nevaf el-Beşir’den

El Menar televizyonu muhabiri Muhammed Nidal’ın Yakın Doğu Haber adlı haber sitesinde, 23 Kasım 2012 tarihinde “Resulayn’da neler oluyor” başlığıyla yayımlanan yazısında Serêkaniyê saldırı planının 4 ay önce el-Bekkara kabilesi liderlerinden Nevaf el-Beşir ile bazı MİT görevlileriyle Türk subayları arasında yapılan toplantıda hazırlandığını ve bu plan için 2 milyon dolar bütçe ayrıldığını öne sürüyordu.

Xelil’in vurulma emri

Türk subaylarının bu toplantıda silahlı grupları desteklemeyi, Suriye savaş uçaklarının silahlı gruplara ait mevzileri bombalamasına izin vermemeyi ve ihtiyaç olması durumunda da kendi özel kuvvetlerini kullanmayı vaat ettiğini kaydeden Nidal, Türk subayların ayrıca Azez, Tel Rıfat ve Tel Ebyed bölgelerine açılan güzergahları silahlı grupların Suriye’ye geçişine açma sözü verdiğini yazıyordu. Ayrıca “Resulayn’a saldırıdan üç gün önce yani 18 Kasım’da Nevaf el-Beşir, Gureba-yı Şam ve Nusra Cephesi gruplarının liderleriyle görüştü ve bölgedeki Kürtlerin boşaltılması, onlara ait bayrakların indirilmesi ve Kürt Yüksek Konseyi’nin de katılım çağrısında bulunduğu ‘eve dönüş’ gösterisinin engellenmesini istedi” denilen yazıda daha sonra Afganistan’da ve Somali’de savaşmış Arap savaşçıların bulunduğu Gureba-yı Şam grubu, İhvan liderlerinden Faruk Tayfur’a bağlı hareket eden Nusra Cephesi savaşçıları ile birlikte operasyona başladığı belirtiliyor.

Rojava’da Kürt siyasetçiler anıldı

Rojava’nın birçok kentinde her hafta yapılan geleneksel cuma yürüyüşlerinde Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi anıldı. “Katiller yargılansın” ve “Fransa katliamı aydınlansın” talebiyle yapılan yürüyüşlere binlerce kişi katıldı.

Qamişlo kentinde, Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte kitle “Kadın yoldaşlarımızın katilleri adalete teslim edilsin” ve “Fransa katliamı aydınlatsın” pankartları arkasında yürüdü.

Yürüyüşte konuşma yapan Qamişlo Halk Meclisi Başkanı Remziye Mehemed, Kürt halkının hassas bir süreçten geçtiğini belirterek, bu dönemde Kürtlere yönelik saldırıların arttığını söyledi. Hiçbir gücün Kürt halkının iradesini kırmayacağını ifaden Mehemed, önceki gün Amed’de 3 Kürt kadın devrimci için yapılan görkemli cenaze törenini de selamladıklarını bildirdi.

Qamişlo’nun yanı sıra Dêrik, Girkê Legê ve Amudê kentlerinde yapılan geleneksel Cuma yürüyüşlerinde 3 Kürt kadın siyasetçi anılarak, katliamın bir an önce aydınlatılması istendi.

Kaynak: bestanuce.org 21 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder