31 Ocak 2013 Perşembe

Exxon Mobil’e ‘ya Kürdistan ya Bağdat’ Dayatması

exxonMobil
Irak Petrol Bakanı bir kez daha Amerikan petrol enerji devi Exxon Mobil’den Irak’ın güneyindeki projesi ile Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki anlaşması arasında seçim yapmasını istedi.

Petrol Bakanı Abdul Karim el-Luaybi, gazetecilere yaptığı açıklamada Amerikan devi ExxonMobil’e seçim yapması konusunda herhangi bir tarih limiti koymadıklarını söylerken, önümüzdeki günlerde bir karar vermelerini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Luaybi, “Kuşkusuz (ExxonMobil) her iki anlaşmayla birlikte devam edemez. Sonuç olarak Irak’ın güneyi (Batı Kurna petrol yatağı) ile Kürdistan arasında tercih yapması gerekiyor” dedi. 12 Kasım 2011′de Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şarıstani de Exxon Mobil’i bir tercih yapmaya çağırmıştı.
Geçtiğimiz Perşembe günü bir açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, ExxonMobil’in “Bağdat hükümetiyle sorunlara yol açan bölge ile imzaladığı anlaşmaya saygı göstereceğinden emin” olduğunu söyledi.

Merkezi Bağdat ile Hewler arasında uzun süreden beridir yaşanan petrol anlaşmaları krizi henüz bir çözüme bağlanmadı. Bağdat, Kürdistan Bölgesi ile yapılan anlaşmaları tanımıyor. Buna karşın Amerikan devi ExxonMobil ile Fransız grup Total gibi petrol şirketleri Kürdistan ile anlaşma yapmayı tercih etti.

21 Ocak Pazartesi günü Başbakan Nuri El Maliki bir kez daha ExxonMobil’in yaptığı anlaşmayı tanımayı reddetmiş ve bu grubu Anayasa’ya saygı göstermeye çağırmıştı.

Amerikan şirketi Ekim 2011′de Güney Kürdistan’da altı alanda petrol işletimi için anlaşma sağladı.  Buna paralel olarak ExxonMobil ile Hollanda-İngiliz grubu Shell Ocak 2010′da Irak’ın güneyindeki bir petrol yatağı için de anlaşma imzalamışlardı. 2012 yılı sonunda Amerikalı şirket Kürdistan ile imzaladığı anlaşmasına yoğunlaşmak için bu projedeki payını satmak istediğini açıklamıştı.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin bürosundan geçen Perşembe günü yapılan bir açıklamada bölgenin güneyindeki Kara Dağ’da bir blokun Amerikalı Chevron grubuna verildiği bildirildi.  Açıklamada, buna ilişkin bir anlaşmanın yakında sonuçlanacağı belirtildi.

Chevron Temmuz 2012′de de Bağdat’ın tepkilerine rağmen Kürdistan Bölgesi’nde iki blok için anlaşma sağlamıştı.

Kaynak: firatajans.com – 28 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder