26 Mart 2013 Salı

ATALAY: Yasayı Çıkartabiliriz

BASBAKAN YARDIMCISI ATALAY'IN KABULU
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çözüm sürecinin olumlu bir şekilde ilerlediğini belirten Atalay, ilk defa devletin tüm kurumlarının işbirliğiyle tam bir koordinasyon halinde sürecin sürdüğünü bildirdi.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın, geri çekilmeye ilişkin vurguladığı “yasal düzenlemeyle” ilgili Atalay, çekilmenin gerektiği kadar sürebileceğine işaret ederek, “Yasa konusunda şu anda verilmiş bir kararımız yok.

 Bu süreci ilgilendiren, geri çekilme, sınır ötesine çekilme vesaire o konuda görüşmelerimiz var. Kendi aramızda müzakerelerimiz var ama verilmiş bir kararımız yok. Yani gerekirse o kanaate varırsak, öyle bir yöntemi de takip edebiliriz. Şu anda TBMM’den bir karar veya yasa çıkarma yönünde henüz verilmiş bir kararımız yok. Bu konuya gerekirse başvurulabilir. Bizim bu konularda verilmiş bir sözümüz, kararımız yok” diyen Atalay, “Böyle bir yasanın maddeleştirilmesi de kendi başına büyük müşküller gösteriyor zaten” görüşünü dile getirdi.

‘Akil adamlar hazırlanıyor’

Akil adamlar konusuna da değinen Atalay, bu tür süreçleri izleyen, gözleyen mekanizmalar bulunduğunu anımsatarak, böyle bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti. Birey, kurum ve akademisyenler bazında bir listeleme yapıldığını, bu konuda görüşleri olan, toplumun değişim kesimlerinin güvenini kazanmış, önemli görüşleri olan kişilerden bir liste olacağını anlatan Atalay, 25-30 kişilik bu grubun, bir anlamda hakemlik görevi yapacağını bildirdi. Atalay, akil adamlar grubu konusu üzerinde çalıştıklarını, bu kişilerin 7’şer kişilik gruplar halinde çalışabileceğini kaydetti. İsimler üzerinde herhangi bir açıklamada bulunmadıklarını dile getiren Atalay, bu kişilerin sınır dışına çekilmeden başlayarak farklı çalışma içerisinde olabileceğini söyledi.

Atalay, CHP ve MHP’nin sürece katılmasını isteyerek, her iki partinin de takındığı tutuma tepki gösterdi. Atalay, muhalefetin, milletin kafasını karıştıran, umudunu kıran açıklamalar yaptığını kaydetti.

‘Yeni anayasada sona doğru’

Atalay, yeni anayasayı yapma konusunda “Uzlaşma Komisyonu’nun son günlerine doğru geliyoruz ya oradan bir sonuç çıkacak veya biz ‘artık o bitti’ diyeceğiz ve yeni alternatif yollar arayacağız” diye konuştu. Atalay, “AK Parti ile BDP bunu beraber götürebilir mi” şeklindeki soru üzerine, “Yeni bir anayasa için doğrusu iki parti de olabilir en azından referandum sayısını yakalamış oluruz” görüşünü dile getirdi.

Kaynak: ozgur-gundem.com 26 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder