18 Mart 2013 Pazartesi

Barzani, Batı Ve İslam Aleminin Halepçe Karşısındaki Sessizliğini Hatırlattı

NEÇİRVAN
Halepçe katliamının 25. yıldönümü münasebetiyle Erbil’de bir anma programı düzenlendi. Programa, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, eski Fransa dışişleri bakanı Bernard Koucher, bakanlar, IKBY yetkilileriuluslararası davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Programda bir konuşma yapan Barzani, 1988′deki Halepçe katliamının, Kürt halkına yönelik soykırımların sembolü olduğunu ifade ederek, “Ne yazık ki Halepçe’de bu katliam yapılırken, Batı dünyası da, İslam alemi de sessiz kaldı” dedi.

Bugün uluslararası toplumun Halepçe’yi hatırlayarak, kimyasal silahların kullanımını tüm dünyada yasaklaması gerektiğini söyleyen Barzani, herkesin geçmişten üzerine düşen dersleri çıkarması gerektiğini belirtti.

Halepçe’de yaşananların uluslar arası seviyede bir soykırım olarak tanınması gerektiğini dile getiren Barzani, “Enfal hareketi binlerce Kürdü öldürdü. Bunun soykırım olması için Enfal’in daha ne kadar insanı öldürmesi gerekiyordu?” şeklinde konuştu.

Barzani, “Halepçe kimsayal silahlarla bombalandığında, uluslar arası toplum tavır alsaydı, Enfal hareketi bu şekilde insanları öldürmeye devam edemeyecek, bu kadar Kürt hayatını kaybetmeyecekti” dedi.

Uluslararası toplumun bu sorumluluğun bilincinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Barzani, Enfal döneminde Kürtlere yönelik açık bir etnik temizlik uygulandığını söyledi.

Bu arada Halepçe’de gerçekleştirilen alt ve üst yapı faaliyetleri ile bölgenin birçok alanda yeniden merkez konumuna getirildiğini anlatan Barzani, “En iyi şekilde Halepçe’ye hizmet ediyoruz, Halepçe’yi inşa ediyoruz” dedi.

Eski Fransa dışişleri bakanı Kouchner ise konuşmasına, “Bugün burada konuşma yapmak için bir metin hazırlamadım, kalbimin derinliklerinden gelenleri söylemek istiyorum” sözleri ile başladı.

Eski Bakan, “Bu trajedinin üzerinden 25 yıl geçmiş olmasına rağmen Halepçe herkesin kalbindedir” diyen Kouchner, Barzani’nin uluslar arası topluma yönelik eleştirilerinin haklı olduğunu söyleyerek, “Evet uluslar arası toplumun Kürt halkına yardım etmek için uygun bir fırsat yakalamıştı ancak yeterli reaksiyonu göstermedi. Kimse yeterince tepki göstermedi. Büyük bir sessizlik vardı. Kimyasal silahlar soykırım için kullanıldı” dedi.

Kouchner, “Orada kimyasal silahlar kadınlar, bebekler, yaşlılara atıldı. Kadınlar, bebekler, yaşlılar sadece Kürt oldukları için öldürüldüler” ifadelerini kullandı.

Kaynak: medya73.com 16 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder