18 Mart 2013 Pazartesi

Kapsamlı Çağrıya Görkemli Newroz

gülten kışanak
Hazırlıkları dört bir yanda süren bütün zamanların en görkemli Newroz’una paralel İmralı süreciyle ilgili uluslararası medya çalışanlarıyla bir araya gelen BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Öcalan’ın Newroz’da ateşkesin ötesinde daha kapsamlı ve çok şeyi ifade edecek bir çağrı yapacağını söyledi.

BU YIL HEPSİNDEN DAHA FAZLA KATILIM

Öcalan’ın barış konusunda kararlı olduğunun artık herkesçe anlaşıldığını belirten Kışanak, “Eğer süreç olumlu olarak sürerse, Sayın Öcalan’ın 21 Mart günü çağrı yapması bekleniyor. Halkımızın bu yıl diğer yıllardan daha güçlü bir katılımla Newroz Bayramı’na katılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Öcalan’ın kararlılığını herkes anladı

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Taksim Hill Otel’de düzenlenen basın toplantısında uluslararası basın mensupları ile bir araya geldi. BDP Basın Sorumlusu Filiz Koçali, BDP MYK üyesi Kemal Peköz, BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Asiye Kolçak’ın da katıldığı toplantıya ABD’den NPR, Almanya’dan ZDF, Die Zeit, ARD, Fransa’dan Le Monde, AFP, Euronews, Le Figaro, İngiltere’den Financial Times, BBC, Reuters, The Times, The Guardian, İspanya’dan EFE Ajansı, EE Paris, Çin’den CC Tv gibi çok sayıda basın kuruluşu katıldı. Toplantının PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler üzerine olduğunu belirten Kışanak, “İmralı ile yapılan görüşmeler önemli ve tarihidir. İlk kez hükümet ve devleti temsilen bir heyet resmi olarak İmralı ile görüşmeler yapıyor. 93 yılında zaman zaman başlatılan görüşmeler oldu. Ancak bugün başlayan görüşmeler kadar önemli değildi bu görüşmeler. Kamuya açık olarak görüşmelerin yapılıyor olması önemlidir” dedi.

Öcalan kararlı

Görüşmelerde Öcalan’ın barış konusunda kararlı olduğunun herkesçe anlaşıldığını belirten Kışanak, Öcalan tarafından hazırlanan perspektifin, Ortadoğu’nun yapısına ve Kürtlerin taleplerine uygun olduğunu söyledi. Kışanak, metnin aynı zamanda İmralı’ya giden hükümet ve devleti temsil eden heyetin hassasiyetlerini de gözettiğini söyledi.

3 komisyon önerdi

Konuşmasında üç komisyon önerisi de sunan Kışanak, “Barış komisyonu olabilir. Bu komisyon tıkanmaların yaşandığı aşamalarda devreye girip öneriler oluşturabilir. Demokratikleşme komisyonu, Kürt sorununun temelinde demokrasi sorunu vardır. Bu komisyonla demokratik ortamın oluşması sağlanabilir. İzleme komisyonu kurulabilir. Bu komisyon da süreci takip etmelidir” dedi. Kışanak, hazırlanacak komisyonlarda her iki tarafın da temsilcilerinin bulunması gerektiğini belirtti.  Amed’de 21 Mart’ta kutlanacak Newroz’a da değinen Kışanak, “Eğer süreç olumlu olarak sürerse, Sayın Öcalan’ın 21 Mart günü çağrı yapması bekleniyor. Halkımızın bu yıl diğer yıllardan daha güçlü bir katılımla Newroz Bayramı’na katılmasını istiyoruz. Bu Newroz Bayramı’nda sloganımız ‘Öcalan’a özgürlük, Kürt halkına statü’ olacak. Bu slogan sürece denk bir slogandır” dedi.

Newroz’da Öcalan’ın ateşkes çağrısından daha öte bir açıklama yapacağını belirten Kışanak, “Yapılacak olan çağrının ateşkesten daha çok şeyi ifade edecek bir çağrı olması gerekiyor” dedi.

Mektuplar ulaştırılacak

Türkiye Barış Meclisi (TBM) Sözcüsü Hakan Tahmaz ise dün TBM Sekretaryasından oluşan heyet ile birlikte Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüştü. Tahmaz, Atalay’ın BDP’nin yaptığı açıklama ve 8 kamu görevlisinin bırakılmasının güven artırıcı adımlar olduğunun altını çizdi. Tahmaz, ayrıca Atalay’ın bir iki gün içinde Kandil ve Avrupa’dan Öcalan’a yanıt geleceğini, sürecin daha hızlı gelişeceğini söylediğini de aktardı.

Kaynak: ozgur-gundem.com 16 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder