13 Mart 2013 Çarşamba

Kürtlere Stratejik Birlik Çağrısı

ahmet türk
Kandil dönüşü Amed’de Kürt yapılarını ziyaret eden Türk, Kürtlere birlik çağrısı yaptı. Türk, özgürlüğün ulusal birlikte gizli olduğunu vurguladı.

Amed’deki Kürt yapılarını ziyaret ederek son süreç hakkında fikir alışverişinde bulunan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, birlik çağrısı yaptı. DDKD, KADEP, ÖSP, Azadi İnisiyatifi ve HAK-PAR’la görüşen Türk, “Kürtler stratejik bir sürecin içinde olmalıdır. Süreci birlik içinde kucaklamalıdır” dedi.

Kürtler süreci birlikle kucaklamalıdır.

DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ve DTK Daimi Meclis üyesi Seydi Fırat, son siyasal sürece ilişkin bilgi alışverişinde bulunmak ve desteklerini istemek amacıyla Amed’deki Kürt siyasi oluşumlarını ziyaret ediyor. Türk ve Tuğluk’un il ziyareti Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) ve KADEP Amed İl Örgütü oldu. Ziyaret sırasında Türk, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Türk, “Sayın Öcalan’ın bu süreçle ilgili sürdürdüğü politikaları ve yine bu sürecin barışçıl bir sürece evrilmesi konusunda attığı adımlarla yeni bir sürecin içerisine girdik. Elbette ki; barışın kolay olmadığını zor olduğunu biliyoruz. Ama geldiğimiz noktada bugün Ortadoğu’ya baktığımızda dünyadaki gelişmelere baktığımızda Kürt sorunu çözülmeden ne Türkiye ne Ortadoğu’ya istikrarın gelmeyeceğini artık herkes görüyor” dedi.

‘Hepimizin kaygıları var”

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’da başlayan sürecin, “Yıllardan beri çok yakın ilişkiler içinde olan iki halkı nasıl doğru temelde demokratik bir ünitede buluşturacağımızın bir arayışı, bir çalışması olarak değerlendirmek lazım” diye değerlendiren Türk, şunları dile getirdi: “Yeni başlayan bir süreçtir. Tartışılacak, konuşulacak, ortak noktalar bulunacak. Bu konuda haklı olarak Kürtler yüzyıldan beri hep barış ve çözüm arayışı içindeyken, çoğu zaman aldatılmış, kandırılmış bir halk. Bu nedenden dolayı hepimizin kaygıları var ama onurlu bir barış için bütün gücümüzle sürece destek vermeyi adeta bir karar haline getirmişiz. Tabii ki bu konularda kaygısız olmamak mümkün değil. Süreci doğru okumamak bizi daha farklı yerlere götürebilir.”

‘Süreci paylaşacağız’

Öcalan’ın bütün Kürt partilerinin görüşlerini almak istediğini belirten Türk, “Bu konuda daha geniş bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bütün bu arkadaşlarımızın düşünceleri bizler için çok önemlidir. Mutlaka onlarla görüşerek, tartışarak düşüncelerini alarak ben bu sürecin içinde olmak istiyorum şeklinde ifade etmişlerdir. Tabii ki hepinizin bildiği gibi bu sürecin başlamasıyla birlikte çalışmalarımızı sürdürdük. Hem Kandil’de görüşmelerimiz oldu. Yine Kürdistan’da hemen hemen bütün siyasi partilerle ortak açıklamalar, ortak düşünceler üretmeye çalıştık. Herkesin ortak düşüncesi, Kürtler, Kürt siyasi partileri hangi parçada olursa olsun, stratejik bir sürecin içinde olmalıdır. Süreci birlik içinde kucaklamalıdır. Eğer Kürtler ne istediklerini güçlü bir sesle ortaya koyarlarsa, çözümün ve barışın önünde hiçbir engel kalmaz. Bugün buraya arkadaşlarımızı dinlemeye fikirlerini almaya geldik. Kendileriyle bu süreci paylaşacağız” diye konuştu.

“Vicdan sahibi olan herkesin bu sürece destek vermesi gerekir” diyen Türk, CHP’nin tutumunu eleştirdi. CHP’nin çok açık bir şekilde derin devletin ve barışı istemeyenlerin arkasında bir siyaset yaptığını ifade eden Türk, “CHP çözümü, sürece katkı sunacak bir duruş değildir” dedi.

‘Daha dikkatli olacağız’

Türk, yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı. İmralı’daki görüşme tutanaklarının sızmasına ilişkin soruya Türk, “Sızmadan dolayı bütün Kürt partileri düşüncelerini dile getirdiler. Daha dikkatli olacağız” dedi. PKK’nin alıkoyduğu askerlerin durumuna ilişkin de alıkonulan askerlerin çok kısa bir süre içerisinde teslim edilecegini söyledi.

Ziyarete ilişkin konuşan DDKD Başkanı İmam Taşçı ise, silahların susmasının önemli olduğunu belirterek, süreçte tüm Kürtlerin rol almasını istediklerini söyledi. KADEP Genel Başkanı ise, partileri olarak üzerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyleyerek, “Tüm Kürdistan halkını bu sürece katmak için STK’lerden siyasi oluşumlardan bir komisyon oluşturularak bu komisyon barış sürecinde Kürt halkının taleplerini dile getirmelidir” önerisinde bulundu.

Heyet daha sonra ÖSP, Azadî İnisiyatifi ve HAK-PAR yetkilileri ile de görüştü.

Bozyel: Haklar iade edilmeli

HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel ise, sürecin daha katılımcı ve şeffaf biçimde sürdürülmesinden yana olduklarını belirttiği konuşmasını, “Diyalog ekseninde silahların susturulması gibi bir durum var. Hak-Par olarak hep söylüyoruz, Kürt sorunu silahların susturulmasına indirgenemez. Ancak bu silahların susturulmasını küçümsemiyoruz. Tam tersine bu şiddet ortamından en çok canı yanan Kürtler oluyor. Devlet şiddeti gerekçe göstererek Kürtlerin hak ve özgürlük mücadelesini ‘terör’ diye nitelendirdi. Şiddetin durması sürecine biz Hak-Par olarak aktif olarak destek vermekten yanayız” diye sürdürdü. Bozyel son olarak, “Kürtlerin temel hakları iade edilmeden gerçek bir barıştan söz edilemez” dedi ve Kürt halkının temel taleplerini her zaman gündemde tutacaklarını belirterek sözlerini tamamladı.

Kaynak: ozgur-gundem.com 08 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder