18 Mart 2013 Pazartesi

Halepçe’de Katledilenler Anıldı

halepçe
16 Mart 1988 yılında Halepçe’de Saddam rejimi tarafından kimyasal silahlarla bombalamalar sonucunda yaşamını yitiren 5 bin Kürt anıldı. 

Törende konuşan PÇDK Eşbaşkanı Diyar Xerib, Halepçe Katliamı’nın uluslararası düzeyde soykırım olarak kabul edilmesi için çalışmak gerektiğini söyledi.

Halepçe’de 16 Mart 1988’de Saddam rejiminin düzenlediği bombardıman sonucunda yaşamını yitirenler için iki ayrı anma töreni düzenlendi.

16 Mart 1988 günü Saddam rejimi tarafından atılan kimyasal bombalarla katledilen 5 bin Halepçeli, mezarlarının başında anıldı. Herkesin siyahlar giydiği, her yere siyah pankartların ve bezlerin asıldığı Halepçe’de yas havası hakimdi.

İlk anma Güney Kürdistan Yönetimi tarafından düzenlendi. Yerel saatle saat 10.00 civarlarında başlayan anmaya Güney Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ve YNK Politbüro üyesi Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hero İbrahim Ahmet, BDP’li vekiller Ayla Akad, Mülkiye Birtane, Nazmi Gür, Roboskili ailelerin yanı sıra, çok sayıda devlet yetkilisi ve yüzlerce kişi katıldı.

Dünyanın birçok yerinden 5’inci Mezopotamya Tıp Kongresi’ne katılmak için gelen 600 civarında doktorun da katıldığı anma töreni Muniyt’te (Halepçe Şehitleri Müzesi) yapıldı. Burada bir konuşma yapan Güney Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, 16 Mart’ın Güney Kürdistan’da resmi soykırım günü olarak ilan edildiğini belirtti. Barzani, Kürt halkının bu tarihi canlı tutması ve birliğine, özgürlüğüne sahip çıkması geretiğini de sözlerine ekledi.

HALEPÇELİLER HÜKÜMETİN İLGİSİZLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

İkinci etkinlik ise, Güney Kürdistan hükümetinin ilgisizliğinden rahatsız olan Halepçelilerin düzenlediği törendi. İkinci tören Halepçe Şehitleri Mezarlığı’nda düzenlendi. Yerel saatle saat 10.30’da başlayan törene binlerce kişi katıldı.

PÇDK, Tevgera Hemwelatiyên Azad u Yeksen, RJAK ve KNK’nin de katıldığı bu törende birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün mesajları okundu. Burada bir konuşma yapan PÇKD Eşbaşkanı Diyar Xarib, söz konusu katliamın herhangi bir ülkeye değil, siyasal bir örgüte değil, Kürt halkının tamamına yapıldığını belirtti. Kürt halkının tamamına dönük, egemenlerin katliamcı bir siyaseti olduğuna dikkat çeken Xerib, “Kürt halkı da bu temelde hiçbir siyasi görüş, ideolojik bakış açısı gözetmeksizin sahip çıkması gerekiyor “ dedi.

Halepçe’nin dünya genelinde bir katliam olarak kabul edildiğini ancak soykırım statüsüne alınmadığına da dikkat çeken PÇDK Eşbaşkanı Diyar Xerib, Halepçe’nin soykırım olarak kabul edilmesi için merkezi Irak hükümetinden bir karar çıkması gerektiğine de dikkat çekti. Bu konuda Güney Kürdistan hükümetinin, siyasi partilerin ve dekmokratik kitle örgütlerinin çalışması gerektiğinin de altını çizdi. Xerib, “Şimdiye kadar Halepçe halkına çok fazla hizmet yapılmadı. Halepçe’de yaşamını yitiren çok sayıda kişi hala şehit dahi ilan edilmemiş” diyerek sözlerini sürdürdü.

Kürtlere yönelik tarihte birçok katliam yapıldığını hatırlatan Xarib, devamla şöyle konuştu: “Kürt ulusallığı tamamlanmayana kadar sürekli olarak Kürtler üzerinde bir katliam tehlikesi olacaktır. Yeni Halepçelerin, yeni katliamların önüne geçilmek isteniyorsa, Kürt ulusallığına önem ve hız vermek gerekiyor.”

Halepçe Şehitliği’ndeki alternatif anmaya katılan kitle, buradan resmi kutlamanın yapıldığı Muniyt’e (Halepçe Şehitleri Müzesi) geçti.

Kaynak: firatnews.biz 16 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder