25 Mart 2013 Pazartesi

Bolivya’dan Kürdistan’a 4 Kadın…

bolivya
Amed Newrozu’nun en uzaktan gelen misafirleri 4 Bolivyalı kadın siyasetçiydi.

İktidardaki Morales’in partisinden senatörler Mary Medina, Rosemary Karlo ve Sonia Guardia ile yardımcıları Sandira Quiroz Amed’te görüştüklerine sarı-kırmızı- yeşilli rozet takıp “Çokuluslu Bolivya devletinin anayasası” kitapçığını vermeleri dikkat çekti. Zira bayrakları da Kürt renkleriydi ve o anayasada 36 ulusun birlikte nasıl yaşayacağı anlatılıyordu.

1967′de Che Guevara’nın katledilmesiyle Bolivya devrimi yarım kalmıştı. Yıllar sonra 1997′de kurulan Sosyalizme Doğru Hareket Partisi (MAS) Che’nin mirasını devir aldı. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde MAS yüzde 3 oranında oy aldı. 2002′de oyunu yüzde 20′ye, 2005′te ise yüzde 54′lük başarı elde ederek iktidarı ele geçirdi. Bu seçimle birlikte 180 yıllık ülke tarihinde ilk kez yerel halklardan biri Eva Morales, devlet başkanı oldu.

Yerli halklara topraklarının geri verilmesi, rüşvetle mücadele, sağlık ile eğitim reformu sözü veren MAS, 2009′deki seçimlerde oyunu yüzde 64′e çıkarttı. Aynı yıl ise “Çokuluslu Bolivya devletinin anayasası” ismiyle hazırlanan ve 411 madden oluşan yeni anayasa halk oylamasıyla kabul edildi. Bu değişim, Bolivya’da yeni bir yönetim şeklinin kurulması ve ülkede yaşayan 36 ulusun artık kendi kendini idare etmesi anlamına geliyordu.
En önemlisi de yeni sloganı “Birlik kudrettir” olan Bolivya’da petrol ve gaz gibi yeraltı kaynakları halkın eline geçiyordu. Daha önce kaynaklardan elde edilen gelirlerin yüzde 18′i Bolivya’nınken, Morales’le birlikte bu oran yüzde 51′e çıktı ve batılı şirketlere sadece yüzde 49′luk bir oran verildi. Ülkeyi yıllarca yöneten batının gölgesindeki iktidarların gerekçesi ise hayli garipti; “Ne yapalım petrol bizim değil, toprağın. Kim çıkartırsa en fazla payı o alıyor.”

‘KÜRTLERLE KADERİMİZ AYNIYDI’

21 Mart’taki Newroz kutlamaları için Amed’te davet edilen Morales’in partisinden senatör Mary Medina gülerek bu ayrıntıyı aktarıyor. Ülkesinin yıllarca nasıl sömürüldüğünü, yerel halkların uğradığı zulümleri ve iktidara nasıl geldiklerini anlattıktan sonra konu Kürtler ve Newroz’a geliyor. Ülkelerinin Kürdistan’a çok uzak olduğunu ve bu yüzden Kürtler hakkında daha önce çok az bilgiye sahip olduklarını söyleyen Medina “Meğer aynı kaderi yaşamışız” diyor ve sarı-kırmızı-yeşil renkteki rozeti göstererek ekliyor; “Sadece kaderimiz değil, renklerimiz de aynıymış.”

Aynı zamanda öğretim görevlisi olan senatör Medina, yıllarca verdikleri mücadelenin ardından hayata geçirdikleri anayasanın yer aldığı kitapçığı ise diğer elinde gösteriyor. Bolivyalı heyet, 21 Mart’taki kutlamanın ardındın başta DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk olmak üzere görüştüklerine bu rozeti ve kitapçığı hediye etti. Kürdistan’dan 15 bin kilometre uzaklığındaki Bolivya’dan gelen Mary Medina’ya senatörler Rosemary Karlo ve Sonia Guardia ile yardımcıları Sandira Quiroz eşlik etti.

Rosemary Karlo ise eski bir sendikacı ve Eva Morales için “başkan” yerine “yoldaş Evo” dediği yıllardır tanıdığını söylüyor. Morales’in de sendikacı olduğunu anlatan Karlo, iktidara gelmeden önce güçlü bir şekilde örgütlendiklerini hatırlatıyor. Batılı güçlerin kendilerine karşı muhalefetlere her türlü destek verdiğini belirten senatör Karlo “Yoldaş Evo dünya için iyi bir örnek ve bu yüzden emperyalistler onu silmek istiyor. Mesela en son ABD Büyükelçisini ülkemizden çıkardık” dedi.

Öğretmen olan diğer senatör Sonia Guardia’ya göre en büyük sorunları ham petrolü işleyecek rafineri ve fabrikanın olmaması. Halkın refah düzeyinin yükseldiğini, ancak hala fakirliğin sürdüğünü anlatan Guardia “Bizimle birlikte yerel halklar özgürlüğüne kavuştu. Biz halka üzerinde MAS yazan bir bayrak ve tişört vermek dışında hiç bir maddi vaatte bulunmadık, ama onları özgürleştirdik” şeklinde konuştu.

‘YOLUMUZ DAHA UZUN’

Heyetin sözcüsü Mary Medina ülkede yaşayan 36 değişik ulusun mecliste temsil edildiğini ve İspanyolca ile birlikte 37 dilin resmi dil olduğunun altını çiziyor ve ekliyor; “Hala kat edeceğimiz yol var. Hedeflerimize 12 yıl içinde ulaşacağımızı planlıyoruz. İşte o zaman fakirliği tamamen sona erdireceğiz”. Kadın mücadelesinin önemine dikkat çeken Medina, bu konuda Kürt hareketiyle de benzediklerini belirterek devamla şöyle konuştu:

“Örneğin 2006′da yeni anayasa talebiyle ülkenin doğusundan batısına kadar süren binlerce kilometrelik yürüyüşe kadınlar öncelik etti. 3 milyona yakın kişinin katıldığı ve 2009′a kadar üç kez gerçekleşen bu yürüyüşler her seferinde 3 ay sürdü. Ama kadının bu mücadelesi sayesinde şimdi anayasamızda ‘Bolivya’da erkek ve kadınlar yaşıyor’ ibaresi yer alıyor, kadınlar her yerde yüzde 50 kotaya sahip. Örneğin 10 erkek bakanın yanında şu anda 10 kadın bakan da var. Kısacası halkların özgürlüğü ve çok uluslu devlet kadar kadın özgürlüğü de bizim için esastır.”

‘KÜRT KADINI ÇOK MÜCADELECİ’

İlk kez Kürdistan hakkında bu kadar bilgi edindiklerini söyleyen Mary Medina “Kürtlerin zorlu bir mücadele verdiğini biliyoruz. Her türlü baskı ve zulümle karşılaşmışsınız, fakat mücadeleden vazgeçmemişsiniz. Sizdeki gücü biz gördük. Umarız Öcalan’ın çağrısıyla ülkenizde güzel şeyler olur, sorunlarınızı diyalog ve müzakere yoluyla çözersiniz” dedi.

 Özellikle Kürt kadınlarının örgütlülük ve mücadelesi karşısında şaşırdıklarını belirten senatör Medina Newroz izlenimlerini ise şöyle dile getirdi:

“Newroz inanılmaz bir şeydi, açıkçası bu kadarını beklemiyorduk. Bu kadar insanı partimizin 2009′da yapılan seçim kampanyasının son gününde görmüştüm. Ama bizde olmayan bir şeyi burada gördük. İnsanların ailece gelmelerine çok şaşırdık. Çünkü bizde bütün aile böyle birlikte siyasetle ilgilenmiyor, kadınların çocukları hatta bebekleriyle gelmesi çok ilginçti.”

Ülkelerine döndükten sonra orada Kürtlerin mücadelesini ve Newroz’da tanıklık ettikleri manzarayı herkese anlatacaklarını söyleyen Bolivyalı heyete en son “Kürdistan’da ne öğrendiniz?” sorusunu yöneltiyoruz. Heyet üyesi 4 kadın ellerini birleştirerek “Az da olsa Kürtlerin bu dansını (halayı) ve ‘Bijî Newroz sözünü öğrendik” diyor.

Kaynak:ANF 25 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder