25 Mart 2013 Pazartesi

Türk: Öcalan Kürdistan ve Ortadoğu’nun Barışa Kavuşmasını İstiyor

AY487886
Nusaybin’de Newroz kutlamasında 60 bin kişi bir araya geldi. “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” sloganı ile düzenlenen Newroz kutlamasında konuşan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Sayın Öcalan, Kürdistan’ın ve Ortadoğu’nun barışa kavuşmasını istiyor.

Biz de bunun için çabalıyoruz. Ama sakın bizi kandırmaya, oyalamaya çalışmasınlar. Aksi halde ortalık çok karışır” dedi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” şiarı ile gerçekleştirilen Newroz kutlaması sabahın erken saatlerinden itibaren kitlenin, 3 koldan alana doğru yürümesi ile başladı. Gruplar halinde gelen halk, çok sayıda polisin yerleştirildiği alanın girişinde üst aramasından geçirildikten sonra Newroz alanına alındı. Kutlama alanında yöresel kıyafetlerini giyen ve çoğunluğu kadınlardan oluşan onbinlerce kişi buluştu. Miting öncesi alanda biraraya gelen kitle, kendilerinin seslendirdikleri ezgiler ile halaya durdu. Miting alanında sık sık, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada” ve “Öcalan” sloganları atıldı.

Kitle konfederalizm bayraklarının olduğu forma ve tişörtler giyerken, alanda yüzlerce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri açıldı. Gençler polisin çekim yaptığı noktaya giderek, Öcalan’ın posterini astı. Polisler ise posterin asılmasının ardından noktadan inmek zorunda kaldı. Yediden yetmişe bütün Nusaybinlilerin akın ettiği Newroz alanındaki kitlenin sayısı bir iki saat içerisinde 60 bine ulaştı. Sanatçıların seslendirdiği ezgilerin vermiş olduğu coşku ile ellerindeki PKK bayrakları ve Öcalan’ın posterlerini sallayan kitle, alanı bahar rengine dönüştürdü. Sahneye dev KCK ve kesk u soru zer bayrağı asıldı. Yine alanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan çok sayıda dev posterlerinin yanı sıra PKK, KCK ve yeşil sarı kırmız dev boyutlarda bayrakların yanı sıra Konfederalizm bayrakları gezdirildi.

Sahneye PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanı sıra Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in posterleri asıldı. Alanda “Faşist devlet Kürdistan’ı terk et”, “Bijî şerê şoreşgeri” Kürtçe ve Türkçe “Ji bo Öcalan re azadî”, “Ji Reberê Apo re azadî ji Kurdistanê re statu” ve “Se jinen azad em we qet ji bîr nakin” pankartlarının asılırken, Arapça “Qamişlo” yazılı dövizler taşındı. Coşku, heyecan, slogan, zılgıt ve ıslıkların hiç kesilmediği kutlama, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Tertip komitesinin açılış konuşmasından sonra Newroz ateşini Nusaybin’de bir evde girdiği çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Mehmet Şirin Cebe’nin ailesi ve 1992 yılında bedenini ateşe veren Rahşan Demirel’in annesi tarafından yakıldı.

Newroz ateşinin yakılmasından sonra çeşitli cezaevlerinden tutsakların gönderdiği Newroz mesajları okundu. Alana giriş yapan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk yoğun ilgi ile karşılandı. Türk ve beraberindekiler, 1992 yılından Nusaybin Newroz’unda katledilen 16 kişiin anısına Newroz alanının ortasında yapılan 16 kişinin heykelinin olduğu ve ellerinde özgürlük meşalesi bulunan anıtın açılışını yaptı. Newroz ateşinin yakılması ile kitlenin coşkusu ikiye katlanırken, sık sık Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı. Daha sonra Mitanni Kültür Merkezi kadın korosu ve sanatçı Serhado sahne aldı.

Ardından sahneye çıkan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk konuşmaya başlayınca havai fişek gösterisi yapıldı. DTK adına alanda bulunan kitlenin Newroz’unu kutlayan Türk, Nusaybin halkının özgürlük mücadelesinde kahraman bir halk olduğunu ifade ederek, bu gününde özgürlük günü olduğunu söyledi. Kürt halkının barış ve direnmeye hazır olduğunu kaydeden Türk, “4 parçadaki bütün Kürt halkının Newroz bayramını kutluyorum. Buradan Rojava halkını selamlarımı yolluyor, onların mücadeleleri ve özgürlük yolunda attıkları adımlardan dolayı kutluyorum. Nusaybin’in halkının bu güne kadar vermiş olduğunuz özgürlük mücadelesini kutluyor önünüzde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Mazlum Doğan’ın 3 kibrit ile Newroz ateşini bedeninde tutuşturduğunu ifade eden Türk, “Ben cezaevindeyken, orada bir genç vardı, PKK davasından yargılanıyordu ve siyasi savunma yapıyordu. O genç 3 kibrit çöpüyle Newroz ateşini kendi bedeninde tutuşturdu. O gencin adı Mazlum Doğan’dı. 1992 yılında Şırnak ve Cizre’de yoldaşlarımız Newroz’u kutladıkları için katledildiler. Nusaybin’de 16 gencimiz kurşunlara dizildi. Newroz bizim için hep katliam oldu. Ama şimdi 2013 Newroz’u kutluyoruz. Bu Newroz daha önemli, çünkü süreç içerisinde ben de Sayın Öcalan ile görüşmeye gittim. Sizlere saygılarını sunarak, selamlarını yolladı. Ve barış, demokrasi ve özgürlük için yeni bir fırsat doğdu. Sayın Öcalan bugün Kürdistan’ın Ortadoğu’nun ve barışa kavuşmasını istiyor. Biz de bunun için çabalıyoruz. Ama sakın bizi kandırmaya oyalamaya çalışmasınlar. Aksi halde ortalık çok karışır. Sayın Öcalan Amed Newroz’unda mesajlarını iletecek ve artık silahlar susacak. Biz de bunun için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

Türk, Nusaybin halkına 21 Mart’ta kutlanacak Diyarbakır Newroz’una katılma çağrısında bulunarak. konuşmasını sonlandırdı.

Türk’ün ardından Hozan Çaçan sahne aldı. Daha sonra konuşan DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise, “Mücadelenizi saygı ile selamlıyorum. Biliyorum ki, mücadeleniz ve direniş ile Sayın Öcalan’ı buraya çıkartacaksınız ve oda sizi selamlayacaktır” dedi.

Tuğluk’un konuşmasının ardından kutlama sanatçıların verdiği müzik dinletisi ile devam etti.

Kaynak: firatnews.biz 20 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder