14 Mart 2013 Perşembe

Rojava’da Yüzbinler Qamişlo Katliamı’nı Kınadı

yürüyüş1
Qamişlo Katliamı 9. yıldönümünde, Batı Kürdistan’ın tüm kent ve kasabalarında sokaklara dökülen yüzbinler tarafından büyük bir öfkeyle kınandı. 

Yürüyüş ve mitinglerde katliamların önüne geçmenin tek yolunun Kürtlerin birliği olduğu vurgulanarak mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Batı Kürdistan’da 12 Mart 2004 yılında Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen Qamişlo Katliamı’nın 9. Yıldönümü vesilesiyle büyük protesto gösterileri düzenlendi. Kürt Yüksek Konseyi ile TEV-DEM tarafından organize edilen katliamı protesto eylemlerine yüzbinlerce kişi katıldı. Arap, Süryani-Asurilerin de katıldığı eylemlerde katliam kınanırken, katliamda yaşamını yitirenler de anıldı.

QAMİŞLO: Eylemlerin en büyüğü katliamın yapıldığı Qamişlo kentinde gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinde on binlerce kişi Qasima Camii önünde toplandı. Ardından burada bir tören düzenlendi. Törende, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu siyah bez ile Kürt bayrakları taşındı. Yürüyüşte katliamı kınayan, buna karşı gerçekleşen serhildanı selamlayan sloganlar atıldı. Ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a bağlılık sloganları atıldı.

Kadınların çoğunlukta bulunduğu törene, katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra, Kürt Yüksek Konseyi ve TEV-DEM başta olmak üzere, tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.
Tören, katliamda yaşamını yitirenler anısına YPG savaşçıları öncülüğünde gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu ardından YPG komutanlarından Şilan Amude bir konuşma yaptı. Amude konuşmasında, YPG’nin kuruluşunun 12 Mart katliamına bir cevap olduğunu belirterek, “Bizler 12 Mart’ın savaşçılarıyız” dedi. Batı Kürdistan’ı savunma gücü olduklarını belirten Amude, halkı savunma görevlerini sonuna kadar yerine getirme sözünü tekrarladı.

HPG komutanı Şilan Amude ardından konuşan TEV-DEM yetkililerinden İsmail Derik ise Batı Kürdistan devriminin 12 Mart serhildanının sonucu olduğunu söyledi.  Yekitiya Star adına konuşan Henife Mehemed ise birliğin önemine vurgu yaparak, Kürt halkını birliğini güçlendirmeye çağırdı.

Tören ardından, on binlerce kişi iki grup halinde katliamda yaşamlarını yitirenlerin mezarlarının bulunduğu Qudurbeg ve Hileliye mahallelerinde bulunan mezarlıkları ziyaret etti. Her iki mezarlıkta da katliamda yaşamını yitirenler törenlerle anıldı.

Mezarlık ziyareti ardından Qermute dörtyoluna yürüyen kitle burada eylemlerine son verdi.

AMUDE: Amude’de ise sabah erken saatlerde binlerce kişi Şehid Cihad meydanında toplandı. Buradaki eylem katliamda yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Yekîtiya Star adına Mura Zoro bir konuşma yaparak, kadın örgütü olarak ’12 Mart şehitleri’ anısına bağlı kalarak mücadelelerini yükselteceklerin söyledi. Zoro, imha ve katliam politikalarına karşı çözümün Kürtlerin birliğinden geçtiğini belirterek, birlik ve mücadele çağrısında bulundu.

12 Mart Hareketi üyesi Behced Heci Qasım ise yaptığı konuşmada, 12 Mart’ın direniş ruhuna vurgu yaparak, Baas rejimini politikalarının bu şekilde boşa çıkarıldığını, birlik ruhunun daha da güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Konuşmalar ardından binlerce kişi sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşe birçok parti ve kurum temsilcisi katılırken, katliamın kınandığı sloganlar atıldı.
Yürüyüş Heseke yolu üzerinde son bulurken, yüzlerce kişi, araç konvoyu ile katliamda yaşamını yitirenlerden birinin Merkebe köyündeki mezarını ziyaret etti.

EFRİN: Qamişlo katliamının yıldönümü vesilesiyle Efrin’in Cinderis ilçesinde yüzlerce kişi Halk Evin’de toplandı. Saygı duruşuyla başlayan anmaya çok sayıda parti ve kurum temsilcisi de katıldı.

DERİK: Derik’te ise saat 11. 00’da Azadi Meydanı’nda anma töreni düzenlendi. Tören ardından kitle kent mezarlığına yürüyerek burada katliamda yaşamını yitiren 2 kişinin mezarını ziyaret etti. Mezarlıkta düzenlenen törende siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de hazır bulundu.  Kentteki Asuri-Süryani ve Arapların da katıldığı törende Suriye Kürtleri Yüksek Konseyi (ENSK) adına Ömer Resul bir konuşma yaparak 12 Mart serhildanını selamladı, katliamda yaşamını yitirenleri andı.

Ardından PYD Eş Başkanı Asya Ebdulah bir konuşma yaptı. Asya Ebdulah, bugün gerçekleştirdikleri anma ve yürüyüşün Kürt halkının birliğinin göstergesi olduğunu söyledi. Kürt halkının imha politikalarına karşı direniş gücüne sahip olduğunu belirterek, “12 Mart direnişi ile bugünkü direniş bunu tüm dünyaya göstermiştir” dedi.
12 Mart Şehitleri aileleri adına Hesen Nuri de bir konuşma yaparak, “Şehitlerimiz kanlarıyla yolumuzu aydınlattı. Sonuna kadar anılarına bağlı kalacağız” dedi.

DİRBESİYE: Dirbesiye’de katliamda yaşamını yitirenler için 2 anma gerçekleştirildi. İlk anma YPG Şehid Goran Tugayı tarafından, ikinci anma ise Halk Evi önünde yapıldı.

Halk Evi önünde gerçekleştirilen anmaya köylerden de gelen binlerce kişi katıldı. Anmada 12 Mart’ta yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşınırken katliamın lanetlendiği sloganlar atıldı. Anmada Süryaniler adına İshak Ebdo, TEV-DEM adına ise Hozan Eli birer konuşma yaptı. Ayrıca Sol Parti, Kürt Dil Kurumu, Devrimci Gençler Hareketi’nin mesajları okundu.

Anma mesajların okunması ile son bulurken, ENKS üyelerinin yapmak istediği yürüyüş, aralarında yaşanan tartışmalar nedeniyle gerçekleşmedi.

GİRKE LEGE: Girke Lege’de, Rimelan, Aliyan ve çevre köylerden de binlerce kişinin katılımı ile yürüyüş yapıldı. Şehid Xebat Meydanı’nda başlayan ve Rimelan Asayişine kadar süren yürüyüşte 12 Mart Qamişlo direnişi ile bugünkü Rojava devriminin temellerinin atıldığı vurgulandı.

TİLTEMİR: Tiltemir’de Kürt Yüksek Konseyi tarafından anma toplantısı yapıldı. Kürt Yüksek Konseyi adına yapılan açılış konuşması ardından, Tiltemir Halk Meclisi Başkanı Ebdulkerim Ebdo, ENSK Meclisi başkanı Ednan Micwel ile  Yekitiya Star adına Çinar Salih Yusuf birer konuşma yaptı. Konuşmalarda 12 Mart direnişi selamlanırken, Kürt halkının birliğini daha da güçlendirmesi yönünde çağrılar yapıldı.

TİRBESPİYE: Tirbespiye’de de binlerce kişinin katıldığı yürüyüş düzenlendi.
Arap Ulusal Komitesi adına Mehmud Ebas ise yaptığı konuşmada Kürt halkı ile tüm Suriye halklarının direnişini selamladı. Qamişlo Katliamında yaşamını yitirenleri anan Ebas halkların birlik ve mücadelesinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

SERÊKANİYÊ:  Serêkaniyê’de düzenlenen ve yüzlerce kişinin katıldığı anma töreninde YPG Şehit Erdal Tugayı Komutanı Cimşid Osman, bölgede halkın savunması için sonuna kadar mücadele vereceklerini vurguladı.

PYD adına konuşan Ciwan Mistefa ise, Serekaniye’deki direnişin bölgede karışıklık yaratmak isteyen güçlere cevap olduğunu söyledi. İlerici Parti adına Ebdulvahap Qasime ise Serekaniye direnişini selamlayarak, parti olarak YPG’nin arkasında olduklarını kaydetti. Şehit Aileleri Kurumu adına Ebdulrezak Ehmed Elo ise yaptığı konuşmada 12 Mart direnişi ile şehitlerini andı.

HESEKÊ: Heseke’de binlerce kişi Şehid Dilbirin Meydanı’nda toplanarak Mifti Mahallesi’ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. 12 Mart Serhildanının selamlandığı yürüyüşe çok sayıda parti ve kurum temsilcisi katıldı.

Bu arada, Kobani’de de binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve anma merasimleri gerçekleştirildi.

Kaynak: http://firatnews.biz 13 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder