25 Mart 2013 Pazartesi

Dünyanın Gözü Kulağı Diyarbakırda

newroz1
Diyarbakır’daki tarihi Newroz sadece Türkiye ve Kürt kamuoyunun gündeminde değil. “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” sloganıyla milyonların kutlayacağı Newroz, dünya kamuoyunun da gündeminde. 

Spiegel dergisine göre dünyanın bugünkü temel gündemi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın vereceği mesaj. Aralarında AFP, Reuters ve BBC’nin de bulunduğu dünyanın birçok yerinden onlarca haber sitesi ve gazetenin de gözü kulağı Öcalan’ın bugün yapacağı çağrıya kilitlendi.

Türkiye ve Kürt kamuoyunun merakla beklediği ve “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” sloganı ile gerçekleştirilen tarihi Diyarbakır Newroz’u, yüzbinlerin alana akın etmesiyle başlarken, dünya kamuoyu da tarihi Newroz’a odaklandı. Almanya’nın önde gelen dergisi Spiegel, dünyanın bugünkü temel gündemini PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın bugün vereceği mesaj olarak servis etti. Derginin internet sitesinde günün temel gündem başlıklarının yer aldığı bölümde, Öcalan’ın mesajı ilk gündem olarak sunuldu.

 Gün içinde Öcalan’ın mesajını yorumlarla sunacağını kaydeden Spiegel, şu ifadelere yer verdi: “Bu açıklama, onbinlerce insanın hayatına mal olan yaklaşık 30 yıllık savaşın sonu anlamına gelebilir. PKK’nin tutsak Lideri Abdullah Öcalan, Kürtlerin yeni yıl gününde tarihi bir barış çağrısında bulunacak. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz verdiği gibi Kürtlere daha fazla özerklik tanınması durumunda PKK’nin silah bırakması öngörülüyor. Gerçekten de Ankara ile Kürtler arasında kalıcı barış şansı bulunuyor mu?”

Spiegel, Öcalan’ın yapacağı açıklamayı bu cümleler ile duyururken, aralarında Reuters, Yahoo News, Times, Haveeru, Sunday Times, Global Post, AFP, Dailystar, BBC, Saudi Gazette gibi dünyanın birçok yerinden onlarca haber sitesi ve gazetenin gözü kulağı Öcalan’ın bugün yapacağı çağrıya kilitlendi.

Kaynak: DİHA 21 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder