18 Mart 2013 Pazartesi

Mesud Barzani: “Enfal Kürdleri yok etmek için hazırlanan bir plandı”

mesud-barzani2
Kürdistan Bölge başkanı Mesud Barzani’nin de katıldığı 25. Yılında Kürd Jenosidi ve Halepçe Katliamı konferansı, 14 Mart tarihinde başladı. 

Kürdistan Bölge Başkanlığı sitesinde konuya ilgili verilen haberde, Bölge Başkanı’nın yanı sıra yabancı, Iraklı ve Kürdistanlı akademiker ve politikacının da Konferans’a katıldıkları belirtildi.

Şehidler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu, Irak Marşı ve Ey Reqib marşının okunmasında sonra konferansın açılış konuşmasını Şehid ve Enfal Bakanı Mamosta Aram yaptı.

Daha sonra konuşan Bölge Başkanı Mesud Barzani, çok sayıda yabancının konferansa katılmasını Kürdler açısından umud verici bulduğunu söyledi. Irak hükümetlerinin, Enfal ve Kürd kırımı sürecini 1975 yılında başlattıklarına vurgu yapan Barzani, bu süreçte 12 bin Feyli Kürdün, 8 bin Barzani erkeği ve 182 bin Kürdün Germiyan ve öteki bölgelerde, yok edildiklerini anlattı. Kürd bireyinin af etme özelliğine dikkat çeken Bölge Başkanı, 1991 Kürd Baharı sürecinde Kürdlerin intikamcı duygular ile hareket etmediklerini, esir edilen Iraklı askerleri sağ salim evlerine gönderdiğini anlattı ve bunun gurur verici bir şey olduğunu söyledi.

Enfal’ın sadece askeri bir operasyon olmadığını, Kürd ulusunu yok etmek amacıyla hazırlanıp hayata geçirilen bir program olduğunu dile getiren Barzani, katliamlardan önceki Irak hükümetlerinin sorumlu olduklarını anlattı. Irak hükümetinin, olumsuz etkisi Birkaç nesil devam edecek olan Enfal ve kimyasal saldırılardaki zararları karşılaması gerektiğini söyleyen Bölge Başkanı, Enfal operasyonları nedeniyle BAAS rejimine silah satan şirketleri ve katliamlar karşısında sessiz kalan uluslar arası camiayı da sorumlu tuttu.

Konuşmasının bir başka bölümünde facianın büyüklüğüne vurgu yapan Barzani, yaşanan facianın Kürdlerin talihinin dönmesine, uluslar arası kamuoyunun Kürdlerin başına gelenleri bilmesine yol açtığını söyledi, devletlerin diktatörlüklerin katliamlarını “iç işleri” olarak görmemelerini, sessiz kalmamalarını istedi.

Dünya hükümetleri ve Kürd dostlarından Kürdlerin yaşadığı facianın soykırım olarak tanınması için her türlü çabayı göstermelerini isteyen Barzani, yurtdışında Halepçe Katliamı ve Enfalın soykırım olarak tanınması doğrultusunda çaba sarf edenlere teşekkür etti.

Konuşmasında Kürd halkına da mesajlar veren Bölge Başkanı, geçmişin unutulmamasını, af etme kültürünün devam ettirilmesi istedi, şöyle dedi: “Kürd halkının katledildiği, zulmü kabul ettiği günler geçti artık. Kürd halkı ülkesinde özgür yaşamak için kurbanlar verdi.”

Kürdistan’ı aydınlık bir gelecek beklediğini dile getiren Barzani, Kürdlerin çıktığı yolda ilerleyeceklerine, geri dönmeyeceklerine dikkat çekti.

Konuşmasında Irak’ta yaşanan siyasal krize de yer veren Barzani, krizin sadece Bağdat-Hewlêr ilişkilerinde yaşanmadığını, tüm ülkeyi etkisi altına aldığını söyledi. Kürdlerin yeni Irak’ın inşasında oynadıkları rolü hatırlatan Barzani, sorunların Anayasaya ve Hewlêr Anlaşması’na uyulmamasından kaynaklandığını dile getirdi. “Biz ortak mıyız, değil miyiz” diye soran Barzani, “eğer cevap olumlu ise bilinmelidir ki biz yerine getirilmeyen sözlerden bıktık, eğer cevap olumsuz ise o zaman herkes geleceğini daha net görür”  dedi.

Bölge Başkanı Mesud Barzani, Konferans’ta ayrıca İran İslam Cumhuriyeti Irak Elçisi Hasan Danayifer, Irak İslam Yüksek Konseyi üyesi Beyan Cebir, Kürd dostu ve ABD’li eski general Cey Garner, Britanya Parlamentosu Üyesi Nedim El Zehawi, ABD eski elçisi ve hukuk konusunda uzman Peter Galbires ile ayrı ayrı görüştü. Görüşmelerde Kürdistan’daki siyasi gelişmeler üzerinde duruldu, Bölgenin gelişmesi olumlu bir biçimde değerlendirildi. Kürdistan Bölgesi’nin dış dünya ile ilişkileri ve ilişkilerin nasıl geliştirileceği sorunu da görüşmelerde gündeme geldi.

Barzani, bu görüşmelerde ayrıca Irak’ta yaşanan derin siyasi krizin nedenlerini anlattı, Kürdistan Bölgesi’nin kriz ve merkezi hükümete ilişkin tavır ve görüşlerini dile getirdi.

Kaynak: dengeazad.com 16 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder