14 Mart 2013 Perşembe

Kürt Siyaseti Yargılanıyor

bu-davada-kurt-siyaseti-yargilaniyor-98733
‘KCK’ adı altında tutuklanan binlerce Kürt siyasetçisi, dün yine boş ve saçma iddialarla yargılandı. Bazîd, İstanbul ve Dersim’de görülen davalarda tutsaklar, burada  ‘Demokratik Kürt siyaseti yargılanıyor’ diye tepki gösterdi. 

İstanbul’da 2011 yılının Ekim ayında yürütülen “KCK” operasyonları kapsamında tutuklanan ve aralarında BDP’li siyasetçiler, insan hakları savunucuları, yazar ve akademisyenlerin de bulunduğu 118’si tutuklu toplam 205 kişinin yargılandığı davanın 4’üncü duruşmasının 6’ncı oturumu Silivri’de bulunan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada 2 bin 399 sayfalık iddianamenin okunması tamamlandı. Mahkeme heyeti, bu dava ile 4 dosyanın daha birleştirilmesine karar verdi. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen BDP PM üyesi ve BDP Siyaset Akademisi hocası Hasan Özgüneş’in 2 sayfalık iddianamesi ile aralarında BDP PM üyesi Mehmet Doymaz’ın da bulunduğu 5’i tutuklu 5’i tutuksuz 10 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın 69 sayfalık iddianamesi de okundu.

Sürece tutsaklardan destek

Dün gündem hakkında konuşmak için Mahkeme Heyeti’nden söz hakkı talep eden; ancak iddianamenin okunmaya devam ettiği için talebi reddedilen tutuklu BDP PM üyesi Mustafa Avcı, iddianamenin okunmasının sona ermesi ile söz aldı. Avcı, “Şu anda siyasi konjonktür gereği tutukluyuz” dedi. Avcı, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “barış süreci”ni desteklediklerini söyledi. Duruşmaya yarın devam edilecek. Mahkeme Heyeti, Kürt siyasetçilerin savunma ve taleplerini Kürtçe vermek istedikleri için yarın duruşma salonunda tercüman bulundurulmasına karar verdi. Perşembe gününden Cuma günü saat 15.00’e kadar alınacak taleplerin ardından Mahkeme Heyeti ara kararlarını açıklayacak.

Rehine siyaseti

Agirî (Ağrı) Bazîd’de (Doğubayazıt) “KCK” adı altında yapılan operasyon kapsamında haklarında dava açılan 21’i tutuklu 35 kişinin duruşması Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savunma yapan Kürt tutsaklar, iddiaları reddederek demokratik haklarını kullandıkları için tutuklandıklarını belirtti. Dersim’de 13 Kürt siyasetçi hakkında “KCK” adı altında açılan davanın önceki gün görülen ilk duruşması’nda da Dersim Belediyesi çalışanları ve BDP Dersim yöneticilerinin de aralarında bulunduğu Kürt siyasetçileri ifade verdi.

Kaynak: DİHA 14 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder