18 Mart 2013 Pazartesi

Halepçeyi Unutmadık ve Unutmayacağız

hhh
Halepçe Katliamı’nda yaşamını yitirenler Wan, Erdîş, Dersim, Çewlîg ve Nisêbîn’de yapılan etkinliklerle anıldı. Bugün ise her yerde anma var. 

Etkinliklerde yapılan konuşmalarda dünya ülkelerinin Kürtlere karşı yapılan katliamlara sessiz kalmasına tepki gösterilerek, “Halepçe Katliamı 40 milyon Kürdün kimliksizleştirilmesi, statüsüzleştirilmesi ve yıllardan beri dayatılan köleleştirme politikalarının bir sonucudur” denildi.

Yürekler Halepçe’de atıyor

Halepçe Katliamı’nın yıl dönümü nedeniyle bugün Halepçe’de yapılacak anma törenine; Özgür ve Eşit Yurttaş Hareketi, PÇDK, RJAK, Gencen Welatperez ve KNK Federal Kürdistan Bölgesi temsilcilerinden oluşan heyet de katılacak. Heyet, bugün sabah saat 09.00’da Süleymaniye çıkışından otobüslerle Halepçe’ye hareket edecek. Heyet, Halepçe Anıt Mezar’ında yapılacak anmanın ardından Halepçe Şehitliği’ni ziyaret edecek. Ardından mağdur ailelerle bir araya gelecek.

Öte yandan Hewler’e giden ve aralarında BDP Milletvekilleri Mülkiye Birtane, Ayla Akat Ata, Nazmi Gür ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın bulunduğu BDP heyeti de bugün Halepçe’yi ziyaret edecek. Roboskili aileler de Halepçe’deki anma törenine katılacak. Törene ayrıca Kürdistan’ın dört parçasından ve yurtdışından gelen Mezopotamya Tıp Kongresi delegelerinin de katılması bekleniyor.

Halepçe Katliamı’nda yaşamını yitirenler Wan, Erdîş (Erciş), Dersim, Çewlîg (Bingöl), İzmir, Hatay, Ankara, İstanbul ve Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde yapılan etkinliklerle anıldı. Etkinliklerde yapılan konuşmalarda dünya ülkelerinin Kürtlere karşı yapılan katliamlara sessiz kaldığına dikkat çekilerek, “Halepçe Katliamı Ortadoğu coğrafyasında yaklaşık 40 milyon Kürdün kimliksizleştirilmesi, statüsüzleştirilmesi ve yıllardan beri dayatılan köleleştirme politikalarının bir sonucudur” denildi.

WAN: Wan Barosu tarafından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Wan Barosu İnsan Hakları Komisyon Üyesi Muhammet Aksoy, insanlığın böylesi bir katliam karşısında büyük bir ayaklanma yaratması gerekirken, maalesef günümüzde bile bu insanlık suçuna yeterli bir tepki geliştirilmediğini kaydetti.

Erdîş’te de basın açıklaması yapıldı. BDP İlçe binasında bir araya gelen yurttaşlar, Zilan Parkı’na kadar yürüyüş düzenledi. BDP Erdîş İlçe Yöneticisi Recep Sayıner tarafından yapılan açıklamada, Kürt halkına karşı Zilan’dan Roboski’ye kadar katliamların sürdüğüne dikkat çekilerek, katliamlara Kürt halkının mücadelesini yükselterek cevap verdiğini dile getirdi.

DERSİM: Tunceli Üniversitesi Yurtsever Öğrenci İnisiyatifi tarafından Halepçe Katliamı’nın yıldönümü nedeniyle Mühendislik Fakültesi önünde basın açıklaması yapıldı. Yüzlerce öğrencinin katıldığı açıklamada; mart ayının, tarihe acılar ve katliamlar ayı olarak adını yazdırdığı belirtti.

ÇEWLÎG: Bingöl Üniversitesi Öğrencileri Derneği (BÜÖ-DER) Halepçe Katliamı’na ilişkin Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda anma etkinliği düzenledi. Yüzlerce öğrencinin katıldığı anma etkinliğine bazı öğretim görevlileri de destek verdi.

NİSÊBÎN: Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesinde Halepçe, Qamişlo, Gazi ve Nisêbîn’de 1992 Newroz’unda yaşamını yitirenler yürüyüş ile anıldı. Sivil Cuma namazının ardından Şehitler Köprüsü’ne kadar yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. 1992 Newrozu’nda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşün ardından konuşan BDP Nisêbîn İlçe Başkan Yardımcısı Şengül Ogur, Kürtlerin tarihinin katliamlarla dolu olduğunu belirterek, “16 Mart 1988’de Halepçe’de Enfal katliamın bir parçası olup bu çerçevede 182 bin Kürt katledilirken, binlerce Kürt de kimyasal silahın etkisiyle hastalanıp göç etti. 25 yıl önce yapılan bu katliam hala Kürtlerin zihninde canlıdır. Ne zaman Halepçe ismi söylenirse Kürtlerin gözleri yaşarıyor” dedi.

İZMİR: İzmir’de HDK Bayraklı İlçe bileşenleri, Halepçe, Gazi ve Beyazıt katliamlarında yaşamını yitirenlerin anısına eski pazar yerinden Traktör Durağı’na kadar meşaleli yürüyüş düzenledi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde DYG üyeleri; Halepçe, Gazi, Beyazıt ve Qamişlo katliamlarını protesto etmek amacıyla kampus alanı içerisinde yürüyüş düzenledi. Ege Üniversitesi’nde de DYG üyeleri, katliamları protesto etmek amacıyla kampus alanı içerisinde yürüyüş düzenledi.

ANKARA: Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda Halepçe ve Bayazıt katliamlarında hayatlarını kaybedenler için anma düzenledi. Anmaya devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler katıldı. Eğitim Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, kampusun girişine kadar yürüdü.

HATAY: Hatay’da Mustafa Kemal Üniversitesi’ne bağlı Amanos Demokratik Özgür Öğrenci Derneği (ADÖ-DER) öncülüğünde, Halepçe başta olmak üzere Beyazıt, Gazi, Qamişlo ve Roboski katliamlarını protesto etme amaçlı kampus alanında yürüyüş ve etkinlik gerçekleştirildi.

ADANA: BDP Ceyhan İlçe Örgütü tarafından Halepçe Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla Küçük Kırım Mahallesi Orhan Kemal Bulvarı’nda basın açıklaması yapıldı.

İSTANBUL: Bilgi Üniversitesi’nde okuyan Kürt öğrenciler, 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe’de kimyasal silahlarla 5 bin Kürt’ün katledilmesini protesto etmek için üniversitenin Santral Kampüsü’nde basın açıklaması yaptı.

Kaynak: ozgur-gundem.com 16 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder