25 Mart 2013 Pazartesi

Ölümsüz Şehitlerimizin Anısı Özgür Kürdistan’ı Kurmaya Teşvik Etti

NEÇİRVAN
Halepçe Katliamı’nın 25 yıldönümü nedeniyle Halepçe kentinde yapılan birçok ülkeyi temsil eden diplomatların da katıldığı anma toplantısında konuşan Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani bölgedeki siyasi gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti resmi sitesinde yer alan konuşmasının başında Halepçe’nin Kürdler için önemine değinen, katliamın Kürdler üzerindeki zulmün sembolü olduğunu söyleyen Barzani, “Bizleri öldürdüklerinde ne yazık ki Batı dünyası ve İslam âlemi tavır almadılar, derin bir sessizliğe gömüldüler. Katliamı andığımız bu günde gözümüz, kulağımız Birleşmiş Milletlerde, her yıl bu katliamı anmasını, 16 Martı kimyasal silahların yasaklanması günü olarak ilan etmesini bekliyoruz” dedi.

Halepçe Katliamının izleri silmek amacıyla yaptıkları çalışmaları ve bölgenin kalkınması için başlattıkları projeleri anlatan Bölge Başbakanı, “eğer dünya Halepçe Katliamına ilk günde tavır alsaydı, katliamın devamı olan Enfal operasyonları yapılmaz, on binlerce kadın-erkek, genç-yaşlı-çocuk Irak çöllerinde diri-diri toprağa gömülmezdi. Bu gün devletlerin insani ve ahlaki görevi, Kürdistan’da başka kırımların önüne geçmek için çaba harcamaktır, Irak eski rejimin yaptığı kırımları, Enfal’ı, Halepçe Katliamını, Barzani ve Feyli Enfallerini jenosit olarak tanımaktır” dedi.

Halepçe Katliamı ve Enfal’in açtığı yaraları hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getiren Barzani, şöyle konuştu: “Söz konusu saldırılar halkımıza büyük zararlar verdi. Öyle ki bazı kişiler ‘artık Kürtler ayağa kalkamaz’ diye düşünmeye başladılar. Ama Kürdistan halkının direnişi sonucu nar ve öteki meyveleriyle güçlü Halepçe bahçeleri yeniden yeşerdi, ürün vermeye başladı. Ölümsüz şehitlerimizin anısı, bizleri daha güçlü ve sakin bir biçimde özgür Kürdistan’ı kurmaya teşvik etti.”

Halepçe Katliamı esnasında gösterdiği dayanışma nedeniyle İran İslam Cumhuriyeti’ne teşekkür ettiklerini belirten Barzani, “şu anda bile kimyasal silahla yaralananlar İran hastanelerinde tedavi görüyorlar” dedi.

Irak Temyiz Mahkemesi’nin 1 Ekim 2010 tarihinde verdiği bir kararla Halepçe Katliamı’nın jenosit olarak tanıdığını, Irak Ağır Ceza Mahkemesi’nin de Irak hükümetinin katliamın kurbanlarının ailelerine tazminat ödemesi kararı aldığını anlatan Bölge Başbakanı, “Irak hükümeti şu ana kadar bu yasal görevinin en küçük bir bölümünü bile yerine getirmedi. Doğrusu bu tavır, mahkeme kararının ayaklar altına alınmasıdır, Halepçe şehitlerine gösterilen vefasızlıktır. Karar üzerinden geçen bunc zaman sonra, katliamın 25 yıldönümünde Irak hükümetinden mahkemenin kararını yerine getirmesini, mağdurların zararlarını karşılamasını istiyoruz” dedi.

“Şu anda Irak büyük bir siyasi kriz içinde” diyen Neçirvan Barzani, krizin tüm Irak halkını etkilediğini belirterek şunları söyledi:

“Bu krizin temel nedeni yeni Irak’ın prensiplerine uymamaktır. Yeni Irak ‘katılım, uzlaşı ve federasyon’ prensipleri üzerinde inşa edildi. Bu prensipler konusunda pişmanlık duymak, ya da prensipleri hayata geçirmemek, dini etnik açıdan çok renkli olan Irak’ta krize neden olur.

“Prensiplere uymak, Irak’ta yaşayan toplumsal guruplar arasında birlikte yaşam ve işbirliği ruhunu güçlendirir. Kuşkusuz prensiplerin ayaklar altına alınması birbirinden uzaklaşmaya, çelişkilere neden olur ki, bu da Irak’ın geleceği için bir tehlikedir.

“Kürdistan’dan açık ve net bir mesajımız var, o sorunları diyalog ve görüşme yolu ile çözmektir. Biz diyalog yolunu tercih ediyoruz ve bu doğrultuda bazı adımlar da attık. Ama Kürdistan Halkı Bütçe konusunda Bağdat Hükümeti’nin ‘katılım’ gibi yeni Irak’ın prensipleriyle uyuşmayan tavrı ile karşılaştılar. Bütçe, peşmerge, 140. Maddenin hayata geçirilmesi, Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik hakları ve yabancı petrol şirketlerin paraları gibi konularda sorunlar içeriyor ki bu konular Kürdistan Bölgesi için hayati öneme sahiptirler.

“Şimdi biz ilan ediyoruz ki sorunların çözümü için, ‘katılım, uzlaşı ve birlikte yaşam’ gibi prensiplerin hayata geçirilmesi için ciddi görüşmeler yapmaya hazırız. Çünkü biz bir başka Irak’a rıza göstermeyeceğiz ki bu da Kürdistan halkının Anayasal hakkıdır.

Kaynak: Dengê Azad 21 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder