25 Mart 2013 Pazartesi

Sıdkı Zilan: Kürdler İçin Birlik, İttifak Zamanıdır.

sıdkı zilan
Avukat-Yazar Sıdkı Zilan, imc.tv’de canlı yayınlanan ve Şefik Beyaz’ın sunduğu Divan programına katıldı. Programda Öcalan’ın Newroz Mesajı, Kürdlerin ve Kürdistan’ın dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu.

Sıdkı Zilan, Kürd-Türk ittifakı her iki tarafa da kazandırır dedi. Öcalan’ın çağrısını, “Kürdistan halkının taleplerine uygun çağrı olunca karşılık görüyor” diye değerlendirdi.

Zilan, “Savaş karşıtı olanlar gelişmelerden memnun. Halk Habur’da barışa olan özlemini, sevincini göstermek istedi, ama hükümet dik durmadı. Şimdi Erdoğan muktedir görünüyor.

PKK Kuzey Kürdistan’dan Güney Kürdistan’a çekiliyor. Bu anlamda değişen önemli bir şey yok. Türkiye sınırlarının dışına çıkıyor. Suriye’de de Kürdistan var. Yeni süreçte PYD-Türkiye ittifakı gündeme gelebilir. Fakat Kürdler kimseye karşı kullanılmaya gelmez, kendi arasında da çatışmaz. Bu aşıldı. Kürdler için birlik, ittifak zamanıdır.

Şeytanlaştırma iyi değil. Buna en çok PKK ve Öcalan maruz kaldı. Bunu başkasına karşı toptancı bir yaklaşımla yapmamalı, kolaycılığa kaçmamalı.

Bayrak siyasi simgedir. Newroz’da bayrak asılsaydı neden İstiklal Marşı okunmadı diyeceklerdi v.s.. Bu bahane olarak kullanılıyor. Sivil mitinglerde, eylemlerde bayrağa gerek yok. Öncelikle bayrak kanunu değişmeli, çünkü bu kanunda Türk bayrağı deniyor. Bu sistemde çok arıza var. Türk silahlı kuvvetleri deniyor.. Kürdlere yer verilmiyor.

PKK Devletle, Orduyla savaşmış, Türk halkıyla değil.

Öcalan’ın çağrısıyla  ilgili olarak Erdoğan ve Gül yumuşak mesajlar verdi. Muhtemelen devlet aklını temsil edenlerle birlikte hazırlanmış. Artık Federal Kürdistan’a Kuzey Irak denmemeli.” dedi.

Sıdkı Zilan, “Öcalan’ın Peygamberlere ilişkin vurgusu her zaman vardı. Öcalan ve PKK’nin ideolojik ve stratejik esneklik, uyum kabiliyeti var. Katı bir İslam karşıtlığı görülmedi ya da yanlışlar tashih edildi.

Bizde, Kürdlerde bir söz var, “Pir Rengî, Pir Dengî” diye. Kürdistan’da çok renkli, çok sesli bir yapı var. Realiteye uygun siyaset yapılmalı. Kemalizm 80 yıl boyunca akıntıya karşı kürek çekti.

1950’lere kadar Kürd hareketlerinde İslami çizgi hakimdir: Şeyh Said, Seyyid Rıza, Mele Mustefa Berzani, Qadî Muhemmed… PKK-BDP’yi de İslami çizgi dışında görmüyorum. Mitinglerine çok sayıda tülbentli kadın katılıyor. Tabanı dindardır.

Barış sürecini desteklemek lazım. Bunu hukuka bağlamalı. İnkarın sona ermesi önemlidir. “Aştîya bi rûmet” diyoruz. Karşılıklı adımlar atılmalı.” diyerek konu ile ilgili görüşlerini ortaya koydu.

Kaynak: haberdiyarbakir.com 25 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder