13 Mart 2013 Çarşamba

Fidan Doğan Mezarı Başında Kadınlar Tarafından Anıldı

fidan doğan
Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiden Fidan Doğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile yüzlerce kadın tarafından mezarı başında anıldı.

DÖKH’nin bu yıl ki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için planladığı anma programı çerçevesinde yüzlerce kadın, Maraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Barış Beldesi Hançıplak köyünde bir araya geldi.

 Sabahın erken saatlerinde Antep, Adıyaman, Maraş ve Malatya ile ilçelerinde bir araya gelen kadınlar, Hançıplak köyünde gerçekleştirilecek anma etkinliği için otobüslerle yola çıktı. Tamamı kadın olan ve giydikleri yöresel kıyafetler ile taktıkları sarı, yeşil ve kırmızı renkli şallarla renk cümbüşü oluşturan kadınlar yol boyunca PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atarken, sık sık Paris katliamının sorumlularına lanet yağdırdı. Maraş’tan gelen araçlar Pazarcık çıkışında polis tarafından durdurulurken, araçlarda bulunan yaklaşık 350 kişinin GBT kontrolü yapıldı. Bu sırada konvoyda bulunanlar ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. 

Kimliklerin geri verilmesinin ardından yeniden yola çıkan konvoy Hançıplak köyü eski Bakım Evi önünde bir araya geldi. Aralarında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP PM üyeleri Salih Baykal, Nihan Akdoğan, Gülçin İsberk, Kadın Meclis Üyesi Zeynep Ölbeci’nin de bulunduğu çok sayıda kadın anmaya katıldı. 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının üzerinde bulunduğu “Üç yoldaşımız ölümsüzdür”, “Elbistan’ın gülen kızı, güneşimizin yıldızları, sizleri saygı ile anıyoruz”, “Yaşasın 8 Mart direnişi” yazılı pankartlar açarak yürüyüşe geçildi. BDP ile sarı, kırmızı ve yeşil flamaları taşıyan kadınlar sık sık PKK Lideri Abdullah Öcalan, PKK ve katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi lehine slogan atıldı.

Hançıplak köyü mezarlığında gelen kadınlar Doğan’ın mezarına karanfiller bıraktı. Sloganların yankılandığı mezarlık ziyaretinin ardından anma etkinliği konuşmalarla devam etti. BDP Elbistan İlçe Yöneticisi Sultan Kara, Barış Anneleri İnisiyatifi adına Emine Deniz birer konuşma yaparken, Ebru Pektaş, Fidan Doğan için yazdığı şiiri okudu. Ardından kısa bir konuşma yapan BDP PM üyesi Gülçin Ölbeci, “8 Mart çiçeklerinin ziyaretine geldik” diyerek katliamın Kürt özgürlük mücadeleindeki kadınlara yönelik gerçekleştirildiğine dikkat çekti. 

 Ardından kadınlara hitaben konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, sözlerine katledilen 3 Kürt kadın Fidan Doğan, Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez’i anlatarak başladı. 3 Kürt kadın siyasetçinin anılarına bağlı kalmanın mücadelelerini sürdürmek anlamına geldiğini söyleyen Tuncel, “Leyla, Sakine ve Fidan neden katledildi? Tam da Sayın Abdullah Öcalan ile İmralı’da yapılan görüşmelerde halkımızın bir adım daha özgürlüğe yaklaştığı bir dönemde Kürtleri özgürlük mücadelesinden vazgeçirmek için katledildi. Ama onların yerine binlerce Leyla, Fidan ve Sakine o bayrağı şu an taşıyor. Bu yolda yürümeye devam ediyor. Bu güne kadar yüzlerce kadın bu mücadele uğruna toprağa düştü. Bu kadın arkadaşlarımız bir yandan halkı için bir yandan kadın özgürlüğü için mücadele etti. Biliyoruz ki kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz. Ve biz kadınlar da eşitlik için özgürlük için adalet için mücadele edeceğiz. Biz kadınız diyeceğiz. Kadının olmadığı yerde yaşam yoktur. Bu nedenle bu yılki 8 Mart diğer 8 Martlara göre daha önemlidir” diye konuştu.

Anma etkinliği son olarak sanatçı Berivan Ari’nin seslendirdiği “Dil şewatim” parçası ile sona erdi.

Kaynak: ozgur-gundem 03 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder