25 Mart 2013 Pazartesi

Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Hatib İstifa Etti

ahmed_muaz_el_hatib
Suriye muhalifleri çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Muaz el Hatib görevinden istifa etti.

Hatib, sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki  kişisel hesabından yaptığı açıklamada, istifasının nedenini, “özgürce çalışmak istediğini ve bunun da resmi müesseselerde mümkün olmadığını” şeklinde açıkladı.

Suriye halkına ‘işler kırmızıçizgiye dayanırsa’ istifa edeceği sözünü verdiğini belirten Hatib, açıklamasında şöyle dedi:

“İşler kırmızıçizgilere dayanırsa istifa edeceğim konusunda halka söz vermiş ve Allah’a ahdetmiştim. İşte bugün sözümde durarak görevimden istifa ediyorum. Özgürce çalışmak istiyorum ve bu, resmi kurumların çatısı altında mümkün olmuyor. Bu yüzden istifa ediyorum. Biz makam ve mevkileri, ulaşılacak bir hedef değil, güzel işler yapmak için vesile olarak görüyoruz.”

Açıklamasının devamında belirttiği ‘kırmızı çizgiler’e açıklık getirmeyen Hatib, uluslar arası güçlerin Suriye halkının yaşadığı trajediye seyirci kaldığını belirtti. Hatib, “Son iki yılda eşi benzeri olmayan rejim tarafından katledilmemize dünya seyirci kaldı” diye kaydetti.

Hatib devamla, “Suriye halkının tüm yaşadıkları, ülkenin altyapısının yıkılması, on binlercesinin gözaltına alınması, yüz binlercesinin göç ettirilmesi ve diğer trajediler halkın kendisini savunması için uluslararası karar alınmasına yetmedi” diye belirtti.

Suriye’de “Özgürlük kapısı açılmıştır ve kapanmayacaktır” diyen Hatib, “Herkese mesajımız,Suriye’nin kararını sadece Suriyeliler verecektir. Yolumuza, halkımızın özgürlüğü için çalışanlarla beraber devam edeceğiz” dedi.

Ahmed Muaz el Hatib’in istifası, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın dün gerçekleştirdiği, Suriye’nin silahlı muhaliflerini silah ambargosundan muaf tutmada anlaşamadıkları toplantı ardından geldi.

Suriyeli muhalifler AB ile ABD’den, Suriye’ye uyguladıkları silah ambargosundan muaf tutularak, ağır silah talebinde bulunuyorlar. Muhaliflerin bu talebi ağır silahlar radikal dinci grupların eline geçebileceği kaygısıyla reddediliyor.

ÖSO: HİTTO’YU TANIMIYORUZ

Öte yandan, Özgür Suriye Ordusu geçtiğimiz hafta muhalifler tarafından kurulan geçici hükümetin başına atanan Kürt işadamı Gassan Hitto’yu tanımadıklarını duyurdu. Özgür Suriye Ordusu, Hitto’nun Suriye muhalefetine dışarıdan dayatıldığını ve seçiminin uzlaşı sonucu olmadığını kaydetti.

Gassan Hitto, 18 Mart günü İstanbul’da kurulan muhalifler hükümetinin başbakanı olarak seçildi.

KÜRTLER DE HİTTO’YA KARŞI ÇIKMIŞTI

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından kurulan hükümetinin başbakanlığına İslamcı örgütlerin oyu ile seçilen Hitto’ya Kürtler de itirazda bulunmuştu.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Hitto’nun Kürtleri temsil etmediğini söylemişti. Müslim, “Kürt kökenli olması bir şey ifade etmiyor. Ne bir Kürt tanıyor, ne Kürtçe biliyor ne de Kürt siyaseti ile bir ilgisi var” diye kaydetti. Hito’nun, kendi aralarında anlaşmazlıkları olan muhalefet güçlerinin bir uzlaşısı olarak seçildiğine işaret eden Müslim, toplantıya Kürtlerin davet edilmediğini söyledi. Müslim, “Kürt tarafı ile bir görüşme olmadı” demişti.

ARAP BİRLİĞİ’NDE SURİYEYİ BUNDAN BÖYLE MUHALİFLER TEMSİL EDECEK

Bu arada Arap Birliği dışişleri bakanları, birlikteki Suriye’ye ait koltuğun Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na devredilmesini kararlaştırdı. Katar Dışişleri Bakanı Hamad bin Casim bin Cabir el Thani, ‘Salı günü yapılacak toplantıya katılmalarını bekliyoruz’ dedi.

Arap Birliği, Suriye’nin üyeliğini, Kasım 2011’de, “hükümetin göstericilere karşı şiddet uygulamasının kabul edilemez olduğu” gerekçesiyle askıya almıştı.

Kaynak: firatnews.biz 25 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder