10 Ocak 2013 Perşembe

Abdullah Öcalan, Çözüm İçin Her Türlü Katkıya Hazır

ahmet türk
DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk Nuce TV’nin Türkçe Ana Haber Bülteni’ne Abdullah Öcalan ile 3 Ocak’ta yaptığı görüşmeyi anlattı. 

3 Ocak’ta Abdullah Öcalan ile görüşen DTK Eşbaşkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, izlenimlerini Nuce TV’ye değerlendi. 

Öcalan’nın kendilerini, yuvarlak bir masada karşıladığını söyleyen Türk, “Bizi görünce gülümseyerek yaklaştı, el sıkıştık. Gayet iyi, moralini iyi gördüm. Öteden beri gözlerinde nezle vardı, akıntı görülüyordu. O da uzun süredir var olan bir şey dedi” biçiminde konuştu.

Öcalan’ın ardından “Sunacağınız bir şey varmı” biçiminde soru yönelttiğini de vurgulayan Türk şöyle devam etti: ”Tartışmaya kendini hazırlamış, bizi bu şekilde karşıladı, kısa bir hal hatırdan sonra süreçle ilgili değerlendirmelerini yaptı. Sayın Öcalan’ın yapısını da biliyoruz. Sorunların köklü çözümü konusunda yeni bir sürecin başlatılması konusunda bir kararlılık gördüm.”

‘TASFİYE MANTIĞI YOL ALMAZ’

Bunu yeni bir dönem, yeni bir başlangıç olarak nitelendiren Ahmet Türk, “Ama bir hayal kırıklılığı da yaratmamak lazım. Ancak bu noktaya uzun bir tartışmadan sonra bu noktaya geldiğini gözlemledim. Ben bu sürecin daha iyi hazırlandığı inancındayım” dedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çözüm için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu, ancak bir tasfiye mantığının da asla yol almayacağı görüşünü dile getirdiğini de vurguladı. 

Öcalan’ın halkların özgürleşmesi, ortaklaşması, halkların demokratik bir ünitede birleşmesi mantığına sahip olduğunu vurgulayan Türk, “Bence bu süreçte halkların bir ünitede buluşmasını geliştirmeyi amaçlayan bir çabanın içerisinde olacaktır. Tabii ki bu süreç çok ciddi bir noktaya gelmeseydi, bizim İmralı’ya gidişimiz de çok kolay olmazdı. Ama bazı müzakereler yapılmış, her şey bitmiş gibi bakmamak lazım. Değerlendirilmesi, katkı sunulması gerekiyor. Çözümün halkları nasıl kucaklaştıracağı bir süreç olarak değerlendirmek lazım” dedi.

‘HERKESİ KUCAKLAYAN BİR ANAYASA OLMALI’

Türkiye’de var olan bütün tarihi kültürlerin geliştirilmesinin, güvence altına alınmasının, örgütlenmesinin önemine dikkat çektiğini de vurgulayan Türk şunları belirtti: “Yurttaşlık konusunda, Anayasa kısa olmalı, birçok şeyi yazmaktansa herkesi kucaklayan bir yaklaşım esas alınmalı. Yurttaşlığı esas alan bir yaklaşım. Sonuç olarak, bugün halkların ortak değerlerini ortaya çıkarması durumunda, halkların yakınlaşması durumunda bugün Ortadoğu’daki dünyadaki birçok tehlikenin ancak ortadan kalkabileceğini, yoksa milliyetçi-ulusçu yaklaşımla Ortadoğu’da çok tehlikeli bir sürecin gelebileceğini ifade etmeye çalıştı.”

Ahmet Türk, Türk medyasında yoğun bir şekilde tartışılan silah bırakma, sınır dışına çıkma konusunun gündeme gelip gelmediğini de biçimindeki soruya ise, “Ben bir çatışmasızlık sürecinin başlatılması ve gelişmelerin doğru bir şekilde Türkiye gündemine taşınması gerekiyor. Değerlendirilmesi gereken tedbirlerin, önlemlerin, açılımların yapılması gekereken bir süreç olarak değerlendiriyorum” biçiminde yanıtladı.

Çözüm konusunda bir irade gördüğünü vurgulayan Türk, “Her türlü katkıyı yapacak bir duruş gördüm. Ama tasfiye mantığı ile yaklaşılırsa bu asla ve asla doğru olmaz, sorunu çözmez ve kimseye de yararı olmaz diye düşünüyorum” dedi.

Türk, Öcalan’ın gelişmeleri olabildiğince takip ettiğini, gazeteleri okuduğunu, zaman zaman İmralı Cezaevi’ndeki tutsaklarla görüşmeler yaptığını da sözlerine ekledi.

‘ROJAVA’DA MÜCADELE ARAP HALKI İLE BİRLİĞİ ESAS ALMALI’

Rojava ile ilgili olarak ise, Türk; Öcalan’ın, “Mücadelenin olabildiğince Arap halkı ile diyalog içinde götürülmesi, dayanışma içinde olunması, Kürtlerin demokratik hak ve özgürlükleri neredeyse bu fırsatta Arap halkı ile paylaşarak, birlik yaratmayı sağlamak gerektiği” biçiminde yorumladığını belirtti.

Kaynak: ANF 13 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder