9 Ocak 2013 Çarşamba

Wuppertal’da ‘Kürdistan’daki Gelişmeler’ Konferansı Yapıldı

KÜRDİSTAN GELİŞMELERİ KONFERANSI
06.01.2013 tarihinde IKV-KOMKAR Derneği’nin toplantı salonunda, Kürdistan Sosyalist Partisi -PSK Genel Sekreteri Mesud TEK’in konuşmacı olarak katıldığı “Kürdistan’daki gelişmeler” konferansı yapıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını Rıza Katurman yaptı. Katılımcıları selamladıktan sonra konferans hakkında kısa bilgi veren Rıza Katurman, sözü konuşmacı olarak konferansa katılan PSK Genel Sekreteri MesudTek’e bıraktı.

Konuşmasında küreselleşme ve Ortadoğu ile kuzey Afrika ülkelerini etkisi altına alan değişim sürecini anlatarak başlayan Tek, Arap Baharı’nın etkisi altında olan Tunus, Mısır, Libya ve Suriye arasındaki farkları ve bu farklılıkların değişim sürecine olan etkilerinden bahsetti.

Suriye’deki halk hareketinin iç savaş haline geldiğini belirten Tek, BAAS diktatörlüğünün yıkılmasının kaçınılmaz olduğunu, bu ülkede yaşayan dini ve etnik azınlıklar arasındaki güvensizliğin ve muhalefet güçleri bir araya toplayan koalisyonun özellikle Kürd sorunu konusudaki tavırsızlığının rejimin ömrünü uzatan nedenler arasında bulunduğunu söyledi.

 Muhalefet güçlerinin birliğini sağlamak konusunda yapılan çalışmalarda bazı önemli adımların atıldığını ama Kürdlerinkoolisyona katılma konusunda son kararlarını vermediklerini belirten Tek, PYD’nin yapısı ve O’nun BAAS rejimi ile olan ilişkilerinin Suriye Kürdistan’ında de fakto oluşan özgürlük ortamının önemini ortadan kaldırmadığını söyledi. Diğer parçalardan Kürdorgütlerinin bu parçada fakto oluşan özgürlük ortamının Suriye Kürdlerinin iradesinin ifadesi olacak bir statüye evrilmesi için yurtsever örgütleri teşvik etmeleri gerektiğinin altını çizen Tek, Hewlêr Anlaşmasının hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Güney Kürdistan’da Maliki’nin Irak Anayasası ve ilgili diğer yasaları ayaklar altına alarak oluşturduğu Dicle Operasyon Birlikleri’ni Kerkük Bölgesi’ne göndermesiyle başlayan gerginliğin, bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen Tek, Bağdat-Hewlêr arasında yaşanan sorunları dile getirdi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin uydusu gibi hareket eden Maliki’nin son gerginlikte Şii ve Sunni Arap kesimlerinden destek görmediğini belirten Tek, Türkiye’nin Maliki’ye karşı Kürdleri desteklemesinin nedenleri üzerinde durdu. Türkiye-Güney Kürdistan ilişkisinin güvenlik parantezinden çıkıp siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda gelişme göstermesinin iyi bir şey olduğunu, kendilerinin yıllarca bu doğrultuda talepleri bulunduğunu anlatan Tek, Kürd sorununu eşitlik temelinde çözen bir Türkiye ile Güney kürdistan işbirliğinin bölgedeki demokratikleşme sürecine önemli katkı sunabileceğini dile getirdi.

İmralı-Hükümet görüşmelerini desteklediklerini, çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan, demokratikleşmeyi geliştiren, kürd sorunun diyalogla barışçıl çözümünün yolunu açan her girişimin desteklenmesi gerektiğini anlatan Tek, sürecin başarısı için uygun ve uzlaşıcı bir dil ile demokratikleşme ve Kürtlerin temel halkarını tanımak amacıyla atılacak adımların önemine vurgu yaptı. Görüşmelerin şaffaf bir biçimde yürütülmesinin önemine değinen Tek, legal Kürd örgütlerinin somut bazı talepler konusunda iş ve güç birliği yapmalarının önemini anlattı.

Son yaşananların, Suriye, Irak ve Türkiye’de Kürd sorunu konusundaki gelişmelerin birbirini derinden etkilediğini ve uzak olmayan bir gelecekte buna İran Kürdistanı’nın da katılacağını hatırlatan Tek, buna rağmen Ulusal konre için subjektif şartların bulunmadığını, ama önceden hazırlanmış bir kürdistanlı Partiler konferansının toplanmasının sürece olumlu katkıda bulunacağını söyledi.

Kürdlerin bölgedeki gelişmeler üzerinde önemli etkisi olan Şii-Sunni cephelerinden birisi desteklemelerinin taşıdığı tehlikeleri anlatan Tek, Kürd örgütlerinin taptancı bir anlayışın yerine her siyasal gelişmeye karşı tavır geliştirmelerinin daha doğru olduğunu dile getirdi. Tek daha sonra dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Toplantıya Wuppertal ve çevresinden gelen çok sayıda kişi katıldı.

Kaynak: dengekurdistan.nu 07Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder