16 Kasım 2012 Cuma

‘Aileler olarak sabrımız tükeniyor!’

Cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsakların başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi 56. gününe girdi. 

Tutsak yakınlarından Mehmet Temizyüz, AKP hükümeti’ni ‘samimi olmamakla’ eleştirerek, “Artık samimi bulacağımız açıklama yapsınlar. Tutsaklar kararlı ve adım atması gereken taraf hükümet” dedi.

Açlık grevi eylemleri 56. güne ulaşırken; tutsak yakınları, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamayı ‘yetersiz’ buluyor.

‘YÜRÜME VE KONUŞMADA ZORLANIYOR, SESİ DE DEĞİŞMİŞ…’

Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’ndeki açlık grevi eylemcilerinden Bedri Temizyüz’ün kardeşi Mehmet Temizyüz, ANF’ye yaptığı açıklamada, ağabeyi ile yaptıkları son görüşmeyi anlattı: “En son çarşamba günü görüştük. Durumları giderek kötüleşiyor. Daha önceki görüşmemizden farklı olarak şunu öğrendik; artık konuşma ve yürümede de zorlanmaya başlamış. Ama buna rağmen her seferinde ‘iyiyiz’ diye yanıt veriyor. Siyasi tutsak oldukları için ölüm döşeğinde de olsalar ‘iyiyiz’ demeye devam edecekler. Ama biz sağlık sorunlarının arttığını anlayabiliyoruz. Annem de konuştu ve sesinin bile değişmiş olduğunu, zor tanınır olduğunu fark etti. Ağabeyim konuşmamızda, taleplerinde ısrarcı olduklarını, aynı kararlılığı sürdürdüklerini; çözüme dönük adım atılmadan eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.”

‘YANGIN TATBİKATI, MÜDAHALENİN ÖN HAZIRLIĞI MIYDI?’

Tutsak yakını Mehmet Temizyüz, Sincan Cezaevinde açlık grevinde bulunan tutsakların bulunduğu alanlarda yangın tatbikatı yapılmasını da ‘olağan’ bulmuyor: “Söz konusu tatbikat tutsak aileleri olarak bizleri kaygılandırdı. Uzun süreden yapılmayan bir tatbikatın şimdi yapılmış olmasını; müdahalenin ön hazırlığı olarak görüyoruz. Devletin bir müdahaleyi planladığını düşünüyor ve bunun kaygısını yaşıyoruz.”

Aileler olarak, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısını beklediklerini ancak toplantıdan sonra yapılan açıklamayı ‘yetersiz’ bulduklarını belirten Temizyüz, “Her gün hükümete seslenmemize rağmen, Bakanlar Kurulu toplanmasına rağmen olumlu bir karşılık göremedik. Talepler konusunda, sadece geçiştirir gibi gündemlerine alma açısından şeyler söyleyip, bunla yetiniyorlar. Ama netlikle ortaya koymaları gerekiyor. Bu bakımdan, önemsememize rağmen Bakanlar Kurulu toplantısından çıkan sonucu samimi bulmuyoruz. Ailelere daha açık mesajlar vermeleri bekleniyor. Ailelerin sabrı kalmadı” diye konuştu.

‘ERDOĞAN SAMİMİ DEĞİL; TALEPLERİ KABUL ETSİN’

Mehmet Temizyüz, Türk Başbakan Erdoğan’ın ‘çözüme yanaşmayan bir tutum takındığına’ dikkat çekti: “Başbakan’ın açıklamalarını çözümden uzak görüyoruz. Samimi davranmıyor ve kaygılarımızı artırıyor. Başbakan başka söylüyor, bakanları başka. Oyalıyorlar. Oysa aileler sabırsız. Bir an önce Erdoğan’ın talepleri dikkate alması gerekiyor. Bu talepler sadece tutsakların da değil; hepimizin, halkın talepleri. Çarşamba günü İmralı’ya avukatların görüşmek için gidebilmesi ve yine tutsakların diğer taleplerinin kabul edilmesini bekliyoruz. Çözümün böyle sağlanacağına inanıyoruz.”

Kaynak: firathaberajansi.org 06 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder