18 Kasım 2012 Pazar

Barzani’den Dicle ordusuna ültimatom!

Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim’in lideri Mesut barzani, Bağdat Hüküm eti’nin Selahaddin, Kerkük ve Diyala illerinin iç güvenlik birimlerini tek çatı altıda toplayan Dicle Operasyonlar Komutanlığı’mn faaliyetlerini durdurmasını istedi.

Barzani, Komutanlığın kuruluşunun, Irak Anayasasında “durumu belirsiz iller” ile ilgili 140′mcı maddesine aykırı olduğunu ve istikrarı tehdit ettiğini ileri sürdü. 

Barzani, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile meselenin çözümü üzerinde çalıştıklarım belirtti. Kerkük sorunu Irak Merkezi Hükümet ile barzani yönetimi arasındaki en önemli tartışma konularından biri olan Dicle Operasyonlar Komutanlığı, Haziran ayında kuruldu. Başbakan Nuri Maliki, Selahaddin, Kerkük ve Diyala’da “terörist faaliyetlere zemin oluşturacak bir otorite boşluğunu ortadan kaldırmak” polis ve güvenlik birimlerini tek çatı altında toplama kararı almıştı. Bu üç ilde de barzani yönetimi hak iddiasında bulunuyor. 

Barzani yönetimi çevreleri, Maliki Hükümeti’nin amacının, Kerkük’ten peşmerge güçlerini çıkarmak olduğunu belirtiyor. Gösteri ve bildiri Kerkük’teki Kürt partileri Maliki tarafından kurulan Dicle ordusunun lağvedilmesi için 7 gün süre verdi. 

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre, Kerkük’teki Kürt partileri, Irak Devlet Başkanına, Başbakana, meclise ve Kurdistan Bölgesel Yönetimi başkanlığına birer mektup göndererek Dicle Operasyon Birliklerinin lağvedilmesini istedi. Kerkük’te önceki gün bir gösteri düzenleyen Kürt partileri, gösteriden sonra hazırladıkları metinleri yetkililere göndererek, Başbakan Maliki’ye Dicle Ordusu’nu lağvetmesi ve Kerkük’ten çekmesi için 7 gün süre verdiklerini bildirdiler.

 Kerkük’teki gösterileri düzenleyen örgütlerin temsilcileri, ayrıca Kerkük valisi, il meclisi başkanıyla ve il meclisi üyeleriyle görüşerek, sonuç bildirisini iletti. Göstericiler, Maliki’nin Dicle Operasyonlar Komutanlığını lağvetmemesi halinde taleplerini gerçekleştirmek için başka yollara başvuracakları tehdidinde bulundu.

Kaynak: Kurdpress haber ajansı 14 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder