18 Kasım 2012 Pazar

Yarın çok geç olacak

Cezaevlerinde 58. güne giren açlık grevlerine dikkat çekmek için yapılan eylemlerde, “Daha fazla geç olmadan sesinizi yükseltin. Aksi takdirde yarın çok geç olabilir” uyarısı yapıldı
 
Cezaevlerinde binlerce tutsağın katıldığı açlık grevlerine destek eylemleri devam ediyor.

Siirt Demokrasi Platformu, açlık grevinde kritik bir noktaya gelindiğini belirterek Türk devlet yetkilileri, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCMK), Uluslararası Af Örgütü(AI), Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Dünya Sağlık Örgütü ( WHO), Uluslararası Doktorlar Birliği ( IPPNW) gibi uluslararası kurumlara mektup gönderdi. Mektupta, “Maalesef 57 gündür kulaklar sağır, gözler kör, vicdanlar körelmiş ve bu vahim durum devam etmektedir. Açlık grevlerinde kritik eşik aşılmış ve her an ölüm haberleri gelebilir. Meşru olan taleplere Hükümetçe bu kadar duyarsız kalınmasının insani, ahlaki ve vicdani bir açıklaması olamaz” denildi. Sessizliğe isyan edilen mektupta, “Daha fazla geç olmadan sesinizi yükseltmelisiniz. Aksi takdirde yarın çok geç olabilir. Geç kalınması halinde ise, yaşanacak ölümlerin vebali hepimizin boynunda olacaktır” ifadelerine yer verildi. Siirt’te 11 Kasım’da ise bir miting organize edilecek.

Kurtalan’daki açlık grevi ise yeni grupların katılımıyla devam ediyor.

Cezaevi önüne konvoy

Cezaevleri önündeki nöbet eylemleri de kesintisiz sürüyor. Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapılan eylemde tutuklu yakınlarına STÖ temsilcileri de destek verdi.

Batman’da Zeki Otel önünde toplanan onlarca araç korna çalarak konvoy halinde Batman M Tipi Cezaevi’ne gitti. Konvoya katılan araçların sayısı cezaevi önüne gelindiğinde yüzlere ulaştı.

Gercüş’te ise dönüşümlü açlık grevi başlatıldı.

Van’da “Cezaevlerinde insanlar ölüyor, farkında mısınız” pankartıyla yürüyüş yapıldı. Ardından gerçekleştirilen oturma eyleminde “Anayız, barıştan yanayız” sloganı atıldı.

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yapılması plananlan miting yasaklanınca abluka altında basın açıklaması yapıldı. İlçedeki açlık grevi de 7. grup ile sürüyor.

Kadınlar her gün eylemde

Nusaybin’deki kadınlar da günlerdir eylemde. Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin aralarında bulunduğu yüzlerce kadın Barış Parkı’nda oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kızıltepe’de ise 44 sivil toplum örgütü bir deklarasyon yayımlayarak açlık grevcilerine destek verdi. Amed’in Bismil ilçesinde Barış Anneleri oturma eylemi yaptı.

İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, BDP İl binasından Basmane Meydanı’na yürüdü. Ağızlarını siyah bantla kapatan anneler, bildiri dağıtarak duyarlılık çağrısı yaptı. Menemen’de dönüşümlü açlık grevi başlatıldı. Antalya Emek ve Demokrasi Platformu, Adalet Bakanlığı’na faks çekerek, tutsakların taleplerinin kabul edilmesini istedi. BDP Antalya il binasındaki açlık grevini de yeni bir grup devraldı.

Öğrenciler eylemde

Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileri “Ölümlere sessiz kalma çözüme ortak ol” pankartı ve “Topluca ölmek mi çözmek mi?”, “Ölümü öldürmek için yaşama eylemi” dövizleriyle yürüyüş yaptı.

Hakkari Üniversitesi’nde yüzlerce öğrenci tutsaklara destek için 2 günlük dönüşümlü açlık grevi başlattı. Kampüste açlık grevinde bulunan Hakkarili siyasi tutsakların fotoğrafları ve “Şov yapmıyorlar ey Başbakan, ölüyorlar”, “Sessizlik ölüm getirir”, “Ses ver, onlar bizim için ölüyorlar”, “Biz yemeğe değil çözüme açız” ve “Çözüm ölmekse hazırız” yazılı dövizler dikkat çekti.

Dersim Üniversitesi öğrencileri dönüşümlü açlık grevine başladı. Mersin Üniversitesi’nde Çiftlikköy Kampüsü’nde açlık grevi başlatıldı. Kocaeli Üniversitesi’nde açıklama yapmak isteyen öğrencilere polis gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı; çok sayıda öğrenci yaralındı, 10 öğrenci de gözaltına alındı.

Daha fazla geç kalmayın

Türkiye Barış Meclisi (TBM), cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Ölüm değil çözüm istiyoruz” taleplerine kayıtsız kaldığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “Bedenini, barış ve onurlu bir gelecek için ölüme yatıranların yaşamalarını sağlayacak sağduyunun hakim olması için çaba gösterilmelidir. Bu hukuksuzluk ve inatlaşma her geçen gün vicdanları köreltiyor. Her şeyden önce oyunu AKP’ye vermiş vicdan sahibi Kürt sorununun demokratik çözümünü arzulayan tüm yurttaşlarımız, cezaevlerinde bedenlerini ölüme yatıranlar için çaba göstermelidir. Evrensel insan haklarından olan tecridin kalkması, anadilde savunma ve eğitim hakkının tanınması ve yasal güvenceye kavuşması için hükümeti uyarmalıdır. Aksi halde yarın gerçekten çok geç olacak.”

Mezopotamya Kulüpler Birliği, Sümerpark Yerel Gündem 21 binası önünde basın açıklaması yaparak “cezaevleri ölüm evleri olmasın” dedi.

Kaynak: yeniozgurpolitika.org 08 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder