28 Kasım 2012 Çarşamba

Hewlêr ile Bağdat ‘huzurda’ anlaştı!

Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Bağdat merkezi hükümeti arasındaki tansiyonun düşürülmesi yönünde ilk adımın dün atıldığı bildirildi.  

Türk medyasında yer verilen habere göre, “İki tarafın askeri yetkilileri Bağdat’ta bir araya geldi ve ´bölgenin huzura kavuşturulması ve tartışmalı bölgelerden askerlerin çekilmesini müzakere´ konularında anlaşmaya vardı.

Geçtiğimiz günlerde Federal Irak Başbakanı Nuri el Maliki hükümeti, Kürdistan´da yeni bir komutanlık oluşturup Kerkük’e asker sevketmiş, Pêşmergeler de ihtilaflı kente giden yolları tanklarla kapatınca çatışmanın eşiğine gelinmişti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de “Sorunların güç kullanılarak çözülmez. Çözüm diyalogla olur” dedi.

Gelişmeleri değerlendiren Kerkük İl Meclis Başkanı Yardımcısı Rebwar Talabani: “Irak’ın artık çatışmaya, savaşmaya takati kalmadı. Hem asker ve mühimmat olarak hem de moral açısından kimse savaş istemiyor.” ifadelerini kullandı. Kürt siyasetçi, Kerkük’e güç gönderen Maliki’nin asıl amacının ise seçimler öncesinde Sünni Arapların desteğini kazanmak olduğunu iddia etti. 

Irak’ta bir sonraki parlamento seçimleri 2013 Nisan ayında yapılacak. 2010’daki meclis seçimlerinde 89 milletvekili kazanan Maliki, 91 sandalye alan Iyad Allawi’ye rağmen başbakanlığı almıştı. Kürt koalisyonunun o dönem Maliki’yi desteklediğini hatırlatan bir başka yetkili de Şii Başbakan’ın Kürt desteğini kaybettiğini belirterek, ‘‘Kürtlerden destek alamayacağını gören Maliki şimdi Irak’ın bütünlüğü konusunda hassasiyete sahip Şii ve Sünni Araplardan destek bulma arayışında. Bunun için bu tür provokasyonlar yapıyor.” yorumunu yaptı.


Kaynak: rizgari.com 28 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder