16 Kasım 2012 Cuma

‘Ölümleri durdurmak için diyalog ve müzakere başlatılmalı’

Aralarında KADEP ve HAK-PAR’ın olduğu altı parti ve sivil toplum örgütü yaptıkları ortak açıklamada açlık grevindeki tutsakların taleplerinin meşru, demokratik ve haklı talepler olduğunu belirterek, “ölümlerin önlenmesi konusunda taraflararası diyalog ve müzakerelerin başlatılmasının zorunluluk olduğunu” belirtti.

Ortak açıklamada “Cezaevlerinde sayıları 700 kişiye varan açlık grevi eylemcisi siyasi tutuklunun eyleminin 53. güne varmış olması, geri dönüşü olmayan sakatlıkların veya her an ölüm haberlerinin geleceğinin sinyalini vermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama, KADEP (Katılımcı Demokrasi Partisi), ÖSP (Özgürlük ve Sosyalizm Partisi), HAK-PAR (Hak ve Özgürlükler Partisi), AZADİ İNİSİYATİFİ (Hak Adalet ve Hürriyet İçin Kürdistan İslami İnisiyatifi), DDKD (Devrimci Demokrat Kürt Derneği) ve Dicle Fırat Diyalog Grubu’nun imzasını taşıyor.

Açıklamada, tutsaklarına anadilde eğitim, anadilde savunma ve PKK lideri Abdullah Öcalan ile birlikte aynı durumda olan tüm siyasi tutuklulara uygulanan tecridin kaldırılması taleplerinin İslami ve Evrensel hukuk gereği, meşru, demokratik ve haklı talepler olarak değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

“Kürt ve Kürdistani siyasi parti, siyasi oluşum ve dernekler olarak yaptığımız görüşmelerde, açlık grevinin ölümle sonuçlanmasını önlemek adına üzerimize düşeni yapma kararındayız” denilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Bizler, bu taleplerin haklı talepler olduğunu, acilen kabulünün sağlanması gerektiğine inanıyor ve tarafların, ölümleri önlemek adına kaybedecekleri zamanın olmadığının bilinci ve sorumluluğu ile ölümlerin önlenmesi konusunda taraflararası diyalog ve müzakerelerin başlatılmasının zorunluluk olduğunu belirtiyoruz.”

Açıklamada imzası bulunanlar, hükümet yetkililerinin “sorunu çözümsüzlüğe iten tutum, davranış ve söylemlerden vazgeçmesi siyasi sorumluluk gereği” olduğunu vurgulayarak, “Ölümlerin önlenmesi için atılacak ilk adımın, Devlet yetkililerinin siyasi tutuklularla acilen müzakere etmesi gerektiğine ve devletin bunu bir taviz veya yenilgi olarak yorumlamaması, aksine devletin siyasi-hukuki bir sorumluluğu ve insani bir görevi olduğuna inanıyor ve önemle talep ediyoruz” diye belirtti.

İmzacılar, “Bu inançla, tarafların kullanacağı dile özen göstererek yapıcı bir üsluba dönmeleri ölümlerin önlenmesinde önemli bir rol oynayacağından hükümet yetkililerinin rencide edici söylem ve açıklamalardan vazgeçmelerini önemle belirtiyoruz” dedi.

Kürt ve Kürdistani siyasi parti, oluşum ve dernekleri olarak, siyasi ve bürokratik tüm kanalları değerlendirip soruna çözüm arama çalışmalarımızı devam ettirme kararlılığında olduklarını belirten imzacılar, “Açlık grevinde olup ölüm aşamasına gelen siyasi tutukluların ölümlerine seyirci kalınmaması, dini, ahlaki, vicdani ve insani sorumluluk gereğidir” ifadelerini kullandı.

İmzacılar parti ve oluşumlar, Adalet Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini de belirtirken, bu konuda basına daha sonra bilgi vereceklerini bildirdi.

Kaynak: firatnews.com 06 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder