26 Kasım 2012 Pazartesi

Kerkük’ten Bağdat’a Kadar Temizleriz…

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani bölgeye askeri yığınak yapmaya devam ediyor.

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak güçlerinin Kerkük’e girmeleri halinde peşmergelere saldırı emri verdi. Tansiyonu düşürme çabaları da bir yandan sürüyor. Bu bağlamda Kürt ve Iraklı askeri yetkililer bugün Bağdat’ta bir araya gelecek. 

Irak ordusuyla çatışmalar yaşayan Pêşmerge güçleri, Tuzhurmatu kentinde konuşlandıkları en uç noktada eller tetikte bekliyor.Geçen haftadan bu yana Irak ordusu ile Kürdistan Pêşmerge güçleri arasında çatışmalar yaşanırken, sınırın uç noktasındaki Pêşmerge birlikleri yeni çatışmalara karşı hazır durumda. Bağdat ile Kerkük arasında bulunan ve Irak ile Kürdler arasındaki ihtilaflı bölge konumundaki Tuzhurmatu kentindeki Pêşmerge güçlerinin mevzilendiği en uç noktayı ziyaret eden gazeteciler Pêşmergelerin nabzını tuttu. Pêşmerge birlikleri elleri tetikte beklerken, uçaksavar ve top bataryaları Irak tarafına çevrilmiş durumda.
Tuzhurmatu’dan Bağdat’a giden yola hakim tepedeki uç noktanın komutanları sınırı sürekli olarak dürbünle gözetliyor. Gelişecek herhangi bir duruma karşın komuta merkezini bilgilendirmek için telsizler de sürekli açık konumda.

“BİRKAÇ TANKLA VE KÖR SİLAHLA BİZİ YENEMEZLER”

İHA’ya açıklamalarda bulunan uç noktadaki Pêşmergelerin komutanı Binbaşı Abdurrahman İbrahim Emin amaçlarının bölgedeki farklı etnik kökene ait her bir bireyi korumak olduğunu söyledi. Baas rejiminden sonra rejiminden sonra barış amaçlı toplantılarda yer aldıklarını söyleyen Binbaşı İbrahim Emin, “Ancak üzülerek belirtmeliyim ki Irak’taki hükümet Saddam döneminden ders çıkarmayarak aynı Baas yöntemlerini ve hatalarını tekrarlıyor. Irak hükümeti ‘Dicle Operasyon Gücü’ adı altında kurdukları yeni bir birlikle, birkaç tankla ve kör silahla bizi yeneceklerini sanıyor” dedi.

CUMA HUTBESİNDE PEŞMERGEYE DESTEK ÇAĞRISI 

Irak ordusu ile yaşanan çatışmalar nedeniyle Cuma hutbesinde halka Pêşmerge destek olması çağrısında bulunuldu. Zaman gazetesinin kaydettigine göre İmamlar hutbede halktan kendi paylarına düşeni yerine getirmelerini istedi. Bu çağrıya uyan halkın mevzilere giderek Pêşmergeye moral verdiği bildirildi. Öte yandan Tuzhurmatu kentinde toplanan emekli Pêşmerge destek ve dayanışma toplantısı yaptı. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Tuhmurmatu İlçe Başkanlığında gerçekleşen toplantıya silahlarıyla katılan emekli ve yaşlı Pêşmerge tekrar Peşmerge güçlerine katılmaya hazır olduklarını dile getirdiler.

Barzani, kardeşini tanklarla Kerkük’e gönderdi 

Dicle Operasyon Kuvvetleri, Kerkük yakınlarına gelince, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani kardeşi Sihat Barzani’nin başında olduğu askeri birliği tank ve toplarla Kerkük’e gönderdi.

DHA´nın konuyla ilgili geçtiği haberde de şunlar kaydedildi: “Irak merkezi Hükümetinin Kerkük başta olmak üzere bölgedeki Kürtler ile tartışmalı olan bölgeler için oluşturduğu Dicle Operasyon Kuvvetleri, Kerkük yakınlarına gönderince, Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani kardeşi Sihat Barzani’nin başında olduğu askeri birliği tank ve toplarla Kerkük’e gönderdi. Sihat Barzani, “Başkan Barzani’nin izin vermemi halinde Bağdat’a kadar olan toprakları düşmanlardan temizlemeye hazırız” dedi.

Bölgedeki internet sitelerinin haberine göre, Irak’ta merkezi Hükümet ile Bölgesel Kürt yönetimi arasındaki gerginlik artarken, Bağdat’taki merkezi Hükümetin kurduğu Dicle Operasyon Kuvvetleri güçlerinin Kerkük yakınına kadar gelmesi üzerine Kürtler harekete geçti. Bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani, büyük bir askeri birliği Kerkük’e gönderdi. İçerisinde tank, top, zırhlı araç ve kariyerlerin bulunduğu bir askeri konvoy dün Kerkük’e girerken, ’Piştiwani’ adı verilen askeri birliğin başında Bölgesel Yönetimin lideri Mesut Barzani’nin kardeşi Sihat Barzani’nin bulunduğu ifade edildi. Sihat Barzani, Mesut Barzani’nin izin vermesi durumunda Bağdat’a kadar olan toprakları ’düşmanlardan’ temizlemeye hazır olduklarını söyledi. Barzani’nin kardeşinin başında olduğu askeri birliğin, Kürt bölgesindeki önemli ve güçlü birliklerden olduğu ifade edildi.

Bağdat ve Erbil arasındaki gerginlik nedeniyle Kürt bölgesindeki Peşmergelerin tüm askeri üslerde savaşa hazır şeklinde bekletildiği bildirilirken, PKK olası bir çatışma ve savaş durumunda Kürt yönetiminin yanında yer alacağını açıklamıştı.

Erbil’de Arap gazetecilerle konuşan Bölgesel Kürt Yönetiminin Lideri Mesut Barzani, son günlerde merkezi hükümet ile aralarında görülen gerginlik ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Merkezi Irak ordusunun güçlenmesinden rahatsız olmadıklarını, bu ordunun kişiye ait özel ordu olmasından rahatsız olduklarını söyleyen Barzani, “Ordular gelir- gider ama Kürtler kendi topraklarında kalacaklardır. Maliki’den uluslararası platformlarda Kürtler’in de hakkını hukukunu korumasını isterdik ama, kendisi tam ters bir tavır içerisine girdi. ” diye konuştu.

Barzani, sorunların petrol anlaşmalarından kaynaklanmadığını, Bölgesel yönetimin yaptığı anlaşmaların Irak Anayasasına uygun olduğunu da ekledi.”

Kaynak: rizgari.com 25 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder