22 Kasım 2012 Perşembe

Kürdistan İttifakı

Maliki’nin Kerkük Araplarındır söylemine karşı, Barzani’nin Kerkük Kürtlere aittir Mücadelesi.

Irak’ta, merkezi yönetim ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında Kerkük nedeniyle yaşanan gerilim merkezi güçlere bağlı 12 Irak askerinin peşmergelerce öldürülmesinden sonra yükseldi.

 Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin talimatı ile Irak Ordusu bünyesinde oluşturulan Dicle Operasyon Gücü’nün Kürtlerin sınır olarak kabul ettiği Hamrin dağı ve Kerkük sınırında kuvvetlerini takviye etmesi savaş hazırlığı olarak görülürken, Kürt liderler Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani başkanlığında toplandı

 Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile telefonla görüşen Maliki, “Saldırılara göz yummayacağız, Kerkük Arap şehridir” sözleri üzerine, Barzani, olası savaşa karşı koymak üzere bölgenin en güçlü dört partisinin temsilcisi ile Erbil’de bir toplantı yaptı. Barzani başkanlığında yapılan toplantıya KDP, KYB ve Goran yanı sıra İslami Komal örgütü de katıldı.

 KÜRT LİDERLER BARZANİ’DEN YANA

Maliki ile ilişkilerde farklı yöntemler izleyen ve bu nedenle aralarında sorun yaşayan bölgeyi yöneten iki Kürt hareketi, ortak hareket etme konusunda anlaştı. Dema Nu gazetesinin haberine göre, ortaya çıkan gerginliği görüşmek üzere bir araya gelen Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) lideri Celal Talabani ile Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Başkanı Mesut Barzani görüşmesinden “Stratejik Ortaklığa Devam” edilmesi kararı çıktı. Görüşme sonrasında yapılan ortak açıklamada “Stratejik Ortaklığın” gerekli olduğuna vurgu yapılarak, Kürtler’in çıkarları için bu ortaklığın geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

Ortak açıklamada, Dicle Operasyonu birliklerin Kürt sınırına konuşlandırılması bozgunculuk olarak değerlendirilerek, “Bu çabalar Kürdistan halkının yüce çıkarlarına ve anayasaya aykırıdır, tarihi Kürt-Şii ilişkilerine karşıdır. Bu nedenle Kürdistan İttifakı bu dostluk ve ilişkilerin korunmasını kendisine vazife edinmeli, bazı kişi ve grupların arzularına kurban etmemeli. Kürdistan İttifakı bu sorunun çözülmesi için gerekli tüm yollara başvurmalı, siyasi süreçte yer alan tüm kesimlerle görüşmelidir” denildi.

Kaynak: Bakurd.com 22 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder