18 Kasım 2012 Pazar

Dersimde Seyit Rıza’yı anma töreni..

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), bu yıl bir ilki gerçekleştirerek, Dersimde Seyit Rızayı anma töreni gerçekleştirecek. PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, Pir Sultan Abdal neyse Pir Seyit Rıza da öyle algılanmalı diyerek, tüm Alevi örgütlerinin anmada olması gerektiğini vurguladı.

Dersim isyanının-direnişinin önderi Seyit Rızanın idam edilişinin 75. yılı geride kalırken, PSAKD, bu yıl bir ilki gerçekleştirecek. 

 Merkezi düzeyde Dersimde bu yıl gerçekleştirilecek olan Seyit Rızayı anma törenlerinde ilk kez yer alacak olan PSAKD, 17 Kasımda Erzincan, Elazığ, Adıyaman, Varto, Diyarbakır ve Malatyadaki şubelerle birlikte katılım sağlayacak.

Koçgiriden bu yana cumhuriyet tarihi boyunca Alevilere yönelik katliamlarla soykırım gerçekleştirildiğini dile getiren PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, Bunun bir parçası da Dersimdir. Bugüne kadar hukuki süreç, insan hakları, devletin sorumluluğu ve katliamı yapanların yargılanması bağlamında bir şey yapılmadı. AKP, katliama CHP karşısındaki konumunu güçlendirmek ve kendince Alevilere mesaj vermek için gündeme getiriyor. Başbakan gerekirse literatürde böyle bir şey varsa özür diliyorum dedi. Özür dilemek böyle olmaz diye konuştu.

ARŞİVLER AÇILMALI GEREKEN YAPILMALI

Arşivlerin kurum yöneticileri, bilim insanları, hukukçular ve parlamentodaki milletvekillerinden oluşan bir heyetin araştırmasına açılması gerektiğini ifade eden Bülbül, Heyetin araştırması sonucu ortaya çıkacak durumun uluslararası insan hakları sözleşmesi bağlamında değerlendirilerek bir sonuca ulaşmasıyla olur. Bu sonuçta da özür lafla olmaz. Maddi yanı var, manevi yanı var. Dersim ismi halen iade edilmemiş. Pir Seyit Rızaya yapılanlar hukukta halen haklı görülmekte. Özür hikayedir, ciddiye alınacak bir yanı yok

PİR SULTAN NEYSE SEYİT RIZA DA ÖYLE ALGILANMALI

Bu çerçevede bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydeden Bülbül, Dersime giderek Seyit Rızayı anma töreni yapacaklarını söyledi. Biz tüm Alevi kurumları nezdinde bunun yapılması gerektiğini düşünüyoruz diyen Bülbül, Pir Seyit Rıza, Pir Sultan Abdal, Nesimi, Hallac-ı Mansur ve Şah Kalender Çelebinin ardılı, bütünün parçalarıdır. Pir Sultanı nasıl algılıyorsak Pir Seyit Rızayı da öyle algılamak durumundayız. Pir Seyit Rızanın eylemi Alevicedir. Pir Seyit Rızanın eylemi, yolu, erkanı yürütmeye çalışan bir eylemdir. Bu şekilde ele alıp kutsiyet atfetmemiz gerekir ifadelerinde bulundu.


Kaynak: firathaberajansi.org 16 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder