16 Kasım 2012 Cuma

Kurdistan Report 30 yaşında! (Ajansa Nuçeyen Kurdi)

Kürdistan’daki gelişmeleri Avrupa kamuoyuna duyuran ve Almanca çıkan Kurdistan Report dergisi, yeni sayısıyla 30. yaşını kutladı. 1982 yılından bu yana düzenli çıkan ve ilk sayısında Diyarbakır cezaevindeki 14 Temmuz açlık grevini dünyaya duyuran derginin 30 yıl sonraki sayısında da cezaevlerinde süren açlık grevine yer vermesi dikkat çekti.
 
Kurdistan Report, Avrupa’da göçmen bir grubun yabancı bir dille çıkarttığı en uzun yayınlarından biri. Kasım 1982′de bir grup o dönem Almanya’da sayıları çok az olan bir grup Kürt aktivist tarafından Almanca çıkartılan dergi, ilk sayısında aynı yılın 14 Temmuz’da Diyarbakır cezaevinde başlayan “Ölüm orucu direnişini” kapak yapmıştı.

30 yıl sonra Kasım/Aralık sayısıyla 30. yıldönümünü kutlayan dergi yeni sayısında da bu kez bir başka “zindan direnişi” olan, 12 Eylül’den bu yana Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde süren açlık grevi eylemlerine yer verdi. “Kürdistan sorununu Avrupalılara ulaştırma” sloganıyla çıkan dergi, özellikle Almanca bilen Avrupalıların Kürt sorunu hakkında bilgi sahibi olması açısından önemli bir bilgiye ulaşma kaynağı.

Yeni sayısıyla 164. sayısına ulaşan KCK Yürütme Konseyi Murat Karayılan ile geniş bir röportajın yer aldığı dergide dikkat çeken diğer yazılar ise şunlar: “İkinci bir Oslo mu?” (Zübeyir Aydar), “AKP’nin postmodern darbesi” (M.Miraz Çallı), “9 Ekim de Büyük Ortadoğu Projesi’nin parçasıydı” (Dr.Haluk Gerger), “Türklere hala ihtiyacımız olacak mı?” (Martin Dolzer), “Doğu Kürdistan’ın tehlike altındaki doğası” (Ercan Ayboğa), “Gerilla bölgelerine yolculuk” (Nick Brauns).

Kaynak: ajansakurdi.com 08 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder