18 Kasım 2012 Pazar

Savunmanız Sözlü Olsun Lütfen: Kürtçe Konuş Ama Yazma!


“Anadilde Savunma Hakkı”nın sadece sözlü savunmayı kapsadığı, yazılı savunmaların bu kanuna dayanılarak engellenebileceği belirtiliyor.

Savunmanız Sözlü Olsun Lütfen: Kürtçe Konuş Ama Yazma!

Hükümetin TBMM Gündemine aldığı ve kamuoyunda “Anadilde Savunma Hakkı” olarak isimlendirilen, “kişinin kendini rahat ifade edebileceği dilde savunma” hakkının, sadece sözlü savunmayı kapsadığı, yazılı savunmaların bu kanuna dayanılarak engellenebileceği belirtiliyor.

Hükümetin, tutuklu ve hükümlülerin derdine derman olarak TBMM’ye sunduğu yasa taslağının, Kürtçenin önünü açacak içerikten yoksun olduğu, hatta bu yasaya dayanılarak Kürtçenin sadece sözlü olarak ifade edilebileceği, yazılı savunmanın verilmesinin bu yasayla engellenebileceği belirtildi.

Bunun fiili durumdan daha geriye gidiş olduğu hukukçular tarafından dile getiriliyor. Görüşüne başvurduğumuz Diyarbakır Barosu Avukatlarından Sıdkı ZİLAN, “bu düzenleme ile ilk bakışta olumlu bir adım atılmış gibii, anacak bu yüzeysel bir bakıştır. Zira, anadilde savunma hakkı, yazılı savunamyı da içermelidir. Aksi halde Kürtçe konuş ama sakın yazma veya yazmanın yasaklanadığı, en azından mahkemelerde yasaklandığı bir döneme girmiş olacağız.” dedi.

Zilan, TBMM’deki tüm Kürt milletvekilleri ve hukuka saygılı olan herkesi bu sakatlığı düzeltmek için çaba sarfetmeye ve Kürtçe’nin mahkemelerde yazıya dökülmesinin dolayısıyla yasaklanacağı düzenlemeyi bu haliyle kanunlaşmaması için çaba sarfetmeye çağırdı.

Kaynak: haberdiyarbakir.com 13 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder