23 Kasım 2012 Cuma

PÇDK’den ‘Kürdistan’ için birlik çağrısı

Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) Eşbaşkanı Diyar Xerib, Bağdat ve Hewlêr arasındaki gerginliğin çatışmaya dönüşmesinin ülkede iç savaşa neden olabileceği uyarısında bulundu. 

Federal Kürdistan Hükümeti ve Bağdat Hükümeti arasında Kerkük nedeniyle yaşanan gerilim, Başbakan Nuri el Maliki’nin Dicle Operasyon Gücü adını verdiği özel birliklerini anlaşmazlık konusu olan Kerkük, Diyala ve Selahaddin eyaletlerine yerleştirmesiyle iyice alevlenmiş, iki güç karşılıklı savaş pozisyonu almıştı. 

Gelişmeler üzerine Barzani ile Talabani’nin Hewlêr’de yaptıkları toplantıda ise “Stratejik ortaklığa devam edilmesi“ kararı çıktı. Güney Kürdistan’daki diğer Kürt partileri de gerginliğin son bulmasından yana. Süleymaniye’de toplanan KDP, YNK ve PÇDK’nin de aralarında bulunduğu 14 siyasi parti, Maliki’nin Meclis’in onayını almadan Dicle Operasyon Gücü’nü kurarak Anayasa’yı ihlal ettiğini açıklamıştı.

PÇDK de karşı çıkıyor

Bu bildirinin altında imzası olan PÇDK’nin Eşbaşkanı Diyar Xerib, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeler sorununun Irak’ın kuruluşundan beri var olduğunu ancak Maliki’nin Dicle Operasyon Gücü’nü kurmasıyla gerginliği arttırdığına dikkat çekti.

Anayasa ihlal edildi

Maliki’nin Dicle Operasyon Gücü’nü kurarken Meclis’in onayını almayarak Anayasa’yı ihlal ettiğine dikkat çeken Xerib, „Irak Anayasası’na göre merkezi hükümetin böyle bir güç oluşturma hakkı var ancak bunun Parlamento’nun onayından geçmesi ve başkanının da Parlamento Başkanı tarafından tayin edilmesi gerekiyor. Ancak Irak hükümeti böyle yapmadı. Bu nedenle Dicle Operasyon Gücü yasal değil“ dedi.

Yönetim devri yapılamaz

Irak Anayasası’nın 140. maddesi’ne göre; Kerkük başta olmak üzere diğer tartışmalı bölgelerde referandum yapılarak, yönetimin kime geçeceğine halkın karar vermesinin sağlanması gerektiğini belirten PÇDK Eşbaşkanı, Maliki’nin Diyala, Kerkük ve Selahaddin eyaletlerinin siyasi, idari ve ekonomik yetkisini bu güce  vererek, Anayasayı ikinci kez ihlal ettiğine dikkat çekti.

Kürtler arası birlik şart

Dicle Operasyon Gücü’nün bir an önce lağvedilmesini istediklerini ifade eden Xerib, bunun sağlanması için de Kürtler arası birliğin şart olduğunu söyledi.


Kaynak: yeniozgurpolitika.org 23 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder