18 Kasım 2012 Pazar

Güney’de siviller vuruldu

Türk savaş uçakları Kandil’e yönelik hava saldırısında yine sivilleri hedef aldı. Bombardımanda 3 çocuk babası Mam Elî (45) ve Şepûl Loqman (19) yaşamını yitirdi. 2 kişi de yaralandı. 
 
Türk savaş uçakları, önceki gece Medya Savunma Alanları’na bağlı Kandil bölgesi sınırları içinde yer alan Enzê, Zergelê, Meredo ve Kalatuka köylerini bombaladı. Bombardımanda Meredo köyünden 2 kişi yaşamını yitirirken, 2 kişi de yaralandı.

Türk medyasının dün günboyu “TSK PKK üslerini yerle bir etti” diye servis ettiği haberlerin aksine Türk ordusu bir kez daha Güney Kürdistan’daki sivilleri hedef aldı. Önceki gece saat 00.45’e kadar devam eden bombardıman sonucu Doğu Kürdistan’ın Piranşar kentine bağlı Bodolê Köyü nüfusuna kayıtlı 3 çocuk babası Mam Elî (45) ve Mahabad’a bağlı Zêvê Köyü nüfusuna kayıtlı Şepûl Loqman (19) adlı genç yaşamını yitirdi. Mam Ali ve Şapur Loqman, geçimlerini sağlamak için Güney Kürdistan’a yerleşmiş iki Doğu Kürdistanlıydı. Yaşamını yitirenlerin cenazelerinin Qeladizê’ye götürülmesi bekleniyor.  Bombardımanda Serdeştê’ye bağlı Çeko Köyü nüfusuna kayıtlı Ebûbekir Çeko (23) ve soy ismi öğrenilemeyen Güney Kürdistanlı Rêbaz ise yaralandı. Rêbaz’ın bir ayağının koptuğu bildirildi.

‘Köylerimizi bırakmayacağız’

Bombardıman sonucunda birçok hayvan da parçalanarak can verdi, çıkan yangın nedeniyle köylülere ait bağ, bahçe ve mülkler zarar gördü.

Kandil’in Enzê Köyü’ndeki dükkanı hedef alınan Mecit Abdullah, “Ben yoksul bir köylüyüm. Çocuklarımı bu dükkanla geçindiriyordum. Şimdi bu şekilde bombalayarak bizi çıkmaya mecbur edeceklerini sanıyorlar. Ama bilsinler ki hiçbir şekilde köylerimizi bırakmayacağız” şeklinde konuştu. Yanıklar arasında yere saçılan eşyaları göstererek, “bunun neresi PKK” diye soran Abdullah şöyle konuştu: “Türk devleti daha önce de PKK’yi vuruyoruz diyerek, Kandil’de sivil halka yönelik katliamlar gerçekleştirdi. Yarın Kortek katliamını simgelemek için anıt dikecektik. Köyler vuruldu, insanlar katledildi, bağ ve bahçeler tahrip ve talan edildi, ama hala başta yerel güçler olmak üzere kimseden ses çıkmıyor. Bu saldırılara sessiz kalanlar, saldırılara ortaktır. Bize bu zülmü yapanlar en büyük teröristtir. Türk devleti, Kürt halkına karşı bir imha savaşı yürütüyor. Bize yapılan bu saldılar da savaşın parçasıdır.”

Gerillaların ise bombardımandan herhangi bir zarar görmediği bildirilirken, HPG-BİM tarafından yapılan açıklama da sivil yerleşim yerlerini hedefleyen bombardımanda 2 sivilin yaşamını yitirdiği, 2 kişinin de yaralandığı doğrulandı.

Asker sınırı geçti mi?

Öte yandan Türk basınında TSK’nin 5 yıl sonra sınırötesi kara operasyonu yaptığı yazıldı. İki Özel Kuvvetler taburunun PKK kamplarına nokta operasyonu düzenlediği ileri sürüldü. Operasyonun iki gün sürdüğü kaydedildi. HPG’den ise sözkonusu harekata ilişin bir açıklama yapılmadı. Türk Başbakan’da dün öğleden sonra gazetecilerin soruları üzerine böyle bir operasyondan haberi olmadığını söyledi.

Kaynak: firathaberajansi.org 08 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder