18 Kasım 2012 Pazar

Barzani Anayasası TBMM’nin Gündeminde

‘Irak anayasasına uygun’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi denebileceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak’ın kuzeyindeki federal yönetim için yıllardır resmi makamlarca kullanılan “Kuzey Irak” ifadesi yerine son dönemde kullanılmaya başlanan “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi” ifadesinin Irak anayasasına uygun olduğunu belirtti. 

Davutoğlu, Türkiye’deki resmi makamlarsa bölge için “Irak Kürt Bölgesel” Yönetimi ifadesinin kullanıldığını kaydetti.

MHP Milletvekili İsmet Büyükataman, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye’de Irak’ın kuzeyinde yer alan yönetim ve bölge için resmi olarak Kuzey Irak ya da Bölgesel Kürt Yönetimi gibi ifadeler kullanıldığını ifade etti. Büyükataman, Şırnak Valiliği’nden yapılan yapılan bir açıklamada söz konusu bölgeden ilk kez Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi olarak söz edildiğini kaydetti. Büyükataman’ın “Hükümetiniz Kuzey Irak’a bundan sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi mi diyecektir?” sorusuna Davutoğlu verdiği yanıtta, 2005 yılında halkoylamasıyla kabul edilen Irak anayasasının Irak Cumhuriyeti’ni federal bir devlet olarak tanımladığını kaydetti.

Davutoğlu, federal devlet içinde Kuzey Irak’taki Dohuk, Erbil, Süleymaniye vilayetlerinden oluşan federe bir bölge bulunduğunu belirterek “Kamu kurum ve kuruluşlarımızca söz konusu bölgeye ilişkin olarak kullanılan terminoloji; bölgeye, coğrafi veya idari birim olarak atıfta bulunulmasına da bağlı olarak çeşitli farklılıklar gösterebilmektedir” diye konuştu. Davutoğlu, bölgeye idari yönetim açısından atıf yapılırken resmi makamlar tarafından yaygınca kullanılan tabirin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, Irak anayasasında söz konusu bölgenin adının Kürdistan Bölgesi (Kurdistan Region ya da Region of Kurdistan) olarak zikredildiğini kaydetti. Davutoğlu, bu kapsamda valiliğin açıklamasında kullanılan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ifadesinin Irak anayasasına uyumlu olduğunu belirtti. Davutoğlu, “Söz konusu ibareye ülkemizin Irak’ın toprak bütünlüğüne bağlılığını sorgulayıcı anlamlar yüklenmesinin doğru olmayacağı düşünülmektedir” dedi.

Kaynak: cumhuriyet.com.tr 12 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder