26 Kasım 2012 Pazartesi

Serekaniye’de yaşamını yitirenler Kıbrıs’ta anıldı

19 Kasım’da çeteci güçlerin Batı Kürdistan’ın Serekaniye kentinde Kürtlere yönelik saldırıları sonucunda yaşamını yitiren Halk Meclisi Başkanı Abid Xelil ve 5 YPG üyesi için Kıbrıs’ın Limasol kentinde anma düzenlendi.
 
Anma Teofilos Kürt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yüzlerce Kürdistanlının katıldığı anmada, konuşmalar ve sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlikte, Kıbrıs Halk Meclisi Başkanı Saleh Zeybo bir konuşma yaptı. Konuşmasında Zeybo, Suriye’de değişimin başından itibaren başta Türkiye ve 21 Arap devletinin Batı Kürdistan’daki Kürtleri savaş içine çekmeye çalıştığını söyledi. Kürtlerin statü sahibi olmaması için baştan itibaren çeteci güçlerle açıktan destek verildiğini de söyleyen Zeybo, Kürtlerin bu oyunlara gelmeyerek, 3’üncü yolu tercih ettiklerini de kaydetti. Kürtlerin kendi örgütlenmesine ağırlık verdiğini de kaydeden Zeybo, “Böylece kendi birliklerini oluşturarak, savaşın Kürtlerin yaşadığı bölgeye sıçramasını engellediler” dedi.

8 Kasım’da Serekaniye kentine Türkiye üzerinden giren ve 19 Kasım’da Kürtlere yönelik saldırılarına başlayan Türkiye destekli, El Kaide çizgisine yakın çeteci gruplar ile YPG güçleri arasında yaşanan çatışmalar sırasında Halk Meclisi Başkanı Abid Xelil ve 5 YPG’linin yaşamını yitirdiğini de kaydetti. Yaklaşık 5 gün süren çatışmalarda YPG güçlerinin çetecilere karşı tarihi bir direniş sergilediklerini de vurgulayan Zeybo, “Direniş karşısında çeteci güçler ateşkes çağrısı yapmak zorunda kaldı” dedi.

Zeybo, bu günden sonra Batı Kürdistan halkı ile diplomatik, siyasal, ekonomik, her alanda dayanışma içinde olduklarını söyledi ve bu amaç ile önümüzdeki hafta cumartesi günü Lefkoşa kentinde Birleşmiş Milletler (BM) binasına yürüyeceklerini kaydetti. Bu eylemin amacını ise Zeybo, “Batı Kürdistan halkı içinde olduğu bu tarihi günde yalnız bırakmak vicdansızlıktan başka bir şey değildir” biçiminde açıkladı.

 Zeybo, Avrupa’da yaşayan her Kürde de Batı Kürdistan halkıyla dayanışmaya davet etti. Kimse “Ben Afrinliyim, Ben Kamışloluyum, Amedliyim, Mahabadlıyım demeden, Batı Kürdistan’daki halkımızla dayanışmalı ve birlik olmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Firatnews.com 25 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder