26 Kasım 2012 Pazartesi

Halk sınırda!

HSO’ya bağlı çetelerin Rojava’daki Kürtlere yönelik yaptığı provokasyonlar Kürtlerin sabrını zorladı. Kürtler, Türkiye destekli çetelerin saldırılarına karşı sınıra yürüyecek.

Türkiye sınırından giren çetelerin Serêkaniyê ve Dirbesiyê’deki Kürtlere yönelik saldırıları Türkiye’de yaşayan Kürtleri harekete geçti. Türkiye destekli saldırılara tepki gösteren Kürtler Mêrdîn, Dîlok ve Riha’da sınıra yürüyerek, tepkisini ortaya koyacak. BDP de Serê Kanî’ye çıkarma yaptı.

 Kürtlere saldıran çetelere desteklerini gizleme gereği bile duymayan Ceylanpınar Kaymakamlığı ise halk yürüyüşü sözkonusu olunca 1 ay etkinlik yasağı koydu, BDP’li heyeti karşılayan halka saldırdı.

Katliam serbest protesto yasak

Rojava Kürdistan sınırındaki Serê Kanî (Ceylanpınar) Kaymakamlığı, BDP heyetinin  ilçeye yapacağı ziyaret öncesi ilginç bir karara imza attı. 8 Kasım’dan beri ilçeyi mesken tutan HSO üyelerine ilişkin şu ana kadar herhangi bir karar almayan kaymakamlık, BDP’li Milletvekilleri Nazmi Gür, Altan Tan ve İbrahim Binici’nin öncülüğündeki bir heyetin Serê Kanî’ye yapacağı ziyaret öncesi bir ay boyunca ilçede eylem ve etkinlikleri yasakladı. Kararın hemen ertesinde ilçeye gelen BDP heyetini karşılayan halka saldırdı. Öte yandan silahlı çeteler sınırın hemen öte yanında dün sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.

Serêkaniyê’de YPG güçleri karşısında ağır kayıplar veren silahlı grupların ateşkes talebinde bulunması ardından YPG, Gurab el Şam üyelerinin iki gün içinde kenti terk etmesi ve Kürt, Arap, Asuri ve Ermeniler’den oluşan bir halk konseyinin kurulması şartı ile ateşkesi kabul etmişti. HSO’ya bağlı oldukları ileri sürülen silahlı bir grup bugün sabah saatlerinde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hemen arkası ve Serê Kanî Öğretmen Evi’nin karşısı olan alanda bir araya geldi. Sayıları yaklaşık 200 olduğu tahmin edilen silahlı grup burada bir süre bekledikten sonra Serêkaniyê’de (Reseleyn) sokak aralarına dağıldı. Serêkaniyê tarafında bulunan ve tahıl ofisi olarak kullanılan yüksek binaya bir hafta öncesinden asılan ve HSO güçlerini sembol eden bayrak ise PYD güçleri tarafından indirildi. Öte yandan BDP teşkilatını ziyaret eden Milletvekilleri ile görüşen Batı Kürdistanlı altı mülteci gözaltına alındı.

Halk sınıra yürüyecek

Uzun süredir Rojava’ya yönelik Türkiye’den ve Suriye’deki çetelerden yapılan provakasyonlara yönelik halk sınıra yürüyecek. Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) geçtiği habere göre Halk İnisiyatifi bir bildiri yayınlayarak Mêrdîn, Dîlok (Antep) ve Riha’da (Urfa) Rojava’daki direniş için 27 kasımda sınıra yürüneceğini duyurdu. Direnişin selamlandığı açıklamada hiçbir gücün dört parçadaki Kürt halkının mevcut kazanımlarını geriletemeyeceğinin ifade edildi.

Kaynak: ozgur-gundem.com 25 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder