23 Kasım 2012 Cuma

Barzani, Irak Meclis Başkanı Nuceyfi ile görüştü

Mesud Barzani ile Başbakan Nuri el-Maliki arasında tırmanan gerilimin çatışmaya dönüşmesinin önlenmesi ve görüş ayrılıklarının giderilmesi amacıyla Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi’nin başlattığı girişime olumlu yaklaştıklarını açıkladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Başkanı Mesud Barzani ile Başbakan Nuri el-Maliki arasında tırmanan gerilimin çatışmaya dönüşmesinin önlenmesi ve görüş ayrılıklarının giderilmesi amacıyla Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi’nin başlattığı girişime olumlu yaklaştıklarını açıkladı.

IKBY’den yapılan yazılı açıklamada, Barzani’nin Nuceyfi’nin girişimine olumlu yaklaştığı, taraflar arasında sukunetin sağlanmasını, sorunların anayasaya dayanarak çözümünü, temas bölgelerindeki askeri liderler arasında müzakere yolunun açılmasını kabul ettiği bildirildi.

Barzani’nin Nuceyfi ile Selahaddin kentindeki başkanlık sarayında bir araya geldiği belirtilen açıklamada, Nuceyfi’nin, Maliki’nin krizin sonlandırılması ve tartışma konusu olan bölgelerin güvenlik kontrolüne ilişkin 2009 yılında imzalanan anlaşmaya geri dönülmesini talep ettiğini aktardığı ifade edildi.

Bağdat ile Erbil arasındaki siyasi kriz, en son 16 Kasım’da Dicle Operasyon Gücü’nün Tuzhurmatu’da güvenliği üstlenmek istemesiyle doruğa çıkmış, peşmerge gücü ile Irak ordusu Selahattin ve Kerkük kentleri arasındaki bölgede karşı karşıya gelmişti. Taraflar arasındaki gerilimi sona erdirmek amacıyla Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi devreye girerek Maliki ile görüşmüştü.


Kaynak: encanlihaber.com 23 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder