18 Kasım 2012 Pazar

Tahran ile Hewler ilişkilerini güçlendirmek istiyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Tahrana ziyarette bulunan Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzaniyi kabul etti. Ahmedinecad, İran ile Federal Kürdistan Bölgesi arasındaki geniş ilişkilerinden Irak’ın da istifade edebileceğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani Pazartesi günü ziyarette bulunduğu Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinacad tarafından kabul edildi.

 Ahmedinecad, İran ile Federal Kürdistan Bölgesi arasındaki geniş ilişkilerinden Irak’ın da istifade edebileceğini ifade etti.

Ahmedinacad, Başta ticari alışveriş alanı olmak üzere mevcut potansiyelleri araştırmak, İran ve Irak arasındaki ekonomik ilişkiler bağlamında büyük bir adımı gerçekleştirmemizi sağlayabilir dedi.

İran cumhurbaşkanı, bunun da iki ulus olan İran ve Iraklıların gelişmesi ve kalkınmasına yardım edeceğini sözlerine ekledi. Barzani ise Kürdistan Bölgesi’nin İran ile ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu söyleyerek, böyle bir kararın Kürdistan Bölgesi için büyük önemde olduğunu vurguladı. Barzani ile Ahmedinecad arasındaki görüşmenin gündeminde İran ve Kürdistan Bölgesi arasındaki sınır sorunları, ticari ilişkiler ve Hewler ile Bağdat arasındaki sorunlar vardı.

Barzani İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili ile de görüşürken, İsna haber ajansına göre Barzani, İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari alışverişin 8 milyar doları geçtiğini belirtti. 

Celili ise İran ile Kürdistan Bölgesi arasında sınırdaki sükunetin mümkün olduğunca korunmasının önemine işaret ederek, Küçük sorunların stratejik plandaki kalkınmanın önüne geçmemesi gerekiyor dedi.

Kaynak: bestanuce.org 13 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder