16 Kasım 2012 Cuma

Anadilde Savunma hakkı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”anadilde savunma yapma” konusunda gerekli çalışmanın yapılması için ilgili bakana talimat verdiğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklamalarda bulundu. Arınç, cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili, ”Bugün açlık grevlerinin eğer dayanıklarından birisi olarak ana dilde savunma yapma imkanının getirilmesi düşünülüyorsa bu konu CMK’nın 202. maddesinde yapılacak bir eklemeyle önümüzdeki günlerde esasen gerçekleştirilecektir” dedi.  Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”anadilde savunma yapma” konusunda gerekli çalışmanın yapılması için ilgili bakana talimat verdiğini de açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmemesiyle ilgili, ”Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olmuş bir insanın, hakkındaki karar kesinleşmişse, o zaman avukatlarıyla bu konuda görüşmesinin uluslararası hukuk çerçevesinde karşılığı yoktur. Ancak o kişi başka başka sebeplerle avukat talep ederse, isteğini infazla yetkili olan Adalet Bakanlığı’mızın uygun görmesi lazım”dedi.

Abdullah Öcalan herhangi bir konuda avukatlarıyla görüşmeyi arzu ederse bu imkanın Adalet Bakanlığı’nca sağlanmasının mümkün olabiliceğini söyleyen Arınç şunları söyledi:, ”Bunun imkan içerisinde olması tamamen hukuk çerçevesinde kararlaştırılacak bir konudur. Bunu ya biliyorlar ya bilmiyorlar veya bilmezden geliyorlar.  Abdullah Öcalan avukatlarıyla görüşmeler yapıyordu. Ancak iki sebeple görüşmeleri kesildi. Bunlardan bir tanesi avukatlarının bir kısmının başka davalar sebebiyle tutuklu veya hükümlü bulunmasıdır. İkincisi, kendi sözlerini dışarıya yanlış aksettirdiği iddiasıyla bizzat kendisi tarafından avukatlarıyla görüşmemek isteğidir”

Kaynak:  milliyet.com.tr 06 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder