18 Kasım 2012 Pazar

DTK’liler açlık grevinde

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclis üyesi 14 kişi, cezaevlerinde “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması, anadilde savunma hakkı ve anadilde eğitim önündeki engellerin kaldırılması” talepleri ile yapılan açlık grevine destek için dün süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı. 
 
DTK binasında gerçekleştirilen açlık grevine ilişkin Konukevi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, DTK Daimi Meclis üyesi Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP eski Amed Milletvekili Akın Birdal, Amed İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, DTK Daimi Meclis üyeleri ile çok sayıda tutsak yakını ve yurttaş katıldı. İl Eşbaşkanı Zümrüt, cezaevindeki tutsakların taleplerinin milyonların talebi olduğunu belirtti. Cezaevlerinde yükselen çığlığın duyulmasını isteyen Zümrüt, önemli olan taleplerin yasal olarak güvence altına alınması olduğunu söyledi.

‘Biz haklarımızı istiyoruz’

Oğlu açlık grevinde olan Hanife Akpolat, bütün anneler adına konuştuğunu belirterek, “Biz çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Biz cezaevlerinde ölü çıkmasını istemiyoruz. Biz Başbakanın malını, mülkünü bir şeyini istemiyoruz. Temel haklarımızı istiyoruz. Çocuklarımızın taleplerine karşılık verilmezse biz anneler de ölüm orucuna gireceğiz” dedi. Başbakan Recep T. Erdoğan’a seslenen Akpolat, şunları kaydetti: “Başbakan Erdoğan’ın iki dudağından çıkacak söz ile bu açlık grevleri biter. Çocuklarımız ölmeden bu iki kelimeyi söylesin. Biz çocuklarımızın olmadığı bir ülkeyi istemiyoruz. Artık annelerin sesini duyunuz. Biz artık dayanamıyoruz.”

Kum saati tersine döndü

Akın Birdal ise “Bir halkın anadili yargılanamaz, bir halk önder gördüğü Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istiyor. Nedir bu inatlaşma?” dedi. Kum saatinin tersine döndüğünü, yavaş yavaş aktığını belirten Birdal, “Bakanlar Kurulu’nun açıklaması umut yaratmıştır. Bugün veya yarın koster İmralı’ya gönderilir. Aslında bu direniş ile devletin suç işlemesinin önüne geçilmiş olacak. Çünkü bir halkın dilini yasaklamak, bir halkın önderini halkından ayırmak suçtur” dedi.

Yapılan oturma eylemi ardından DTK Daimi Meclis üyesi 14 kişi açlık grevine başladı.

Kaynak: yeniozgurpolitika.org 08 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder